Így lesz környezetbarát a karácsony

A karácsony az örömszerzés ünnepe. A családdal és barátokkal töltött minőségi időtöltés mellett ilyenkor általában ajándékot is adunk egymásnak. A feldísztett karácsonyfa körül finomabbnál finomabb ételekkel, süteményekkel és egyéb finomsággal kedveskedünk a vendégeinknek. Mindezt érdemes úgy tenni, hogy minél kevesebb kárt okozzunk a földünknek. Olyan ötleteket hoztam, amelyek segíthetnek a környezetbarát karácsony megvalósításában.

karácsony színei

Környezetbarát karácsony – ötletek a fenntarthatóságért

A karácsonyi ünnep pillanatait is érdemes fenntarthatóan eltölteni, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásunk a föld ellen elkövetett „bűnökért”. Az alábbi ötletek betartásával elégedetten dőlhetünk hátra, hogy mi is tettünk valamit a környezetünkért.

Válasszunk valódi karácsonyfát!

Sokan elgondolkodnak az adventi készülődés idején, hogy vajon mi a jobb a környezetünknek, a műfenyő vagy az igazi. Magam is többször írtam már erről a kérdésről, érvelve amellett, hogy környezetvédelmi szempontból az igazi fenyő a jobb választás.

A legtöbben azzal érvelnek a műfenyő mellett, hogy így az élő fát nem kell kivágni. Mára már bebizonyosodott, hogy az igazo fák használat előnyösebb, több szempontból is.

A műfenyők általában külföldön készülnek, olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak, és lebomlásuk is hihetetlen hosszú időt vesz igénybe. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy nagy a szén-dioxid lábnyomuk, hiszen messziről szállítják őket.

Ezzel ellentétben a valódi fenyők helyi erdőgazdálkodásokból származnak, a kivágott fák helyett pedig ültetnek újakat, tehát nem történik természetrombolás. Ezek a gazdaságok munkahelyet teremtenek.

Választhatunk gyökeres fenyőt is, amit később kiültethetünk a kertbe és hosszú évekig csodálhatjuk, sőt akár fel is díszíthetjük. És ne feledjük el azt a fantasztikus illatot sem, amivelaz igazi fenyő megtölti az otthonunkat.

A karácsony elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. Lehet vágott, cserepes vagy műfenyő, megvehetjük, kiültethetjük, bérelhetjük, visszavihetjük. Egy biztos: nem hagyhatjuk ki a számításból, ha a boldog gyermekkor ünnepeinek varázsát szeretnénk gyermekeinknek, unokáinknak, szeretteinknek átadni. De milyen legyen? Élőfenyő vagy műfenyő? Ha továbbra is bizonytalan vagy, az alábbi képre kattintva további érveket és ellenérveket olvashatsz az élő fenyő mellett.

fenyőfa épp úgy hozzátartozik a karácsonyhoz, mint a mézeskalács vagy bejgli. Mai válogatásommal azoknak kívánok ötleteket adni, akik vágott fenyők vagy földlabdás fenyők helyett keresnek más megoldást az igazi karácsonyi hangulat megteremtéséhez. Igyekeztem egyszerű és egyben nagyszerű dekorációkat válogatni, amiket bárki, akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetünk. Jöjjönek a házilag, saját kezűleg is megvalósítható szuper ötletek a fenyőfa helyettesítésére.

Használjunk LED-es lámpákat!

A LED-lámpák lényegesen kevesebbet energiát fogyasztanak, mint a hagyományos társaik. A energiahatékonyabb LED-es izzók amellett, hogy környezetbarátabbak, még a pénztárcánkat is kímélik.

Kültéri fénydekoráció készítésénél ne feledkezzünk meg a napelemmel is működtethető kültéri díszekről.

Tudatosan vásároljunk ajándékokat! – Ajándékozzunk élményt!

Ajándékvásárlás előtt gondolkodjunk el azon, vajon érdemes-e olyan ajándékot venni, aminek semmi haszna, csak saját lelkiismeretünket nyugtatjuk vele.

Egy élményajándék, egy színház-, mozi- vagy koncertjegy minden bizonnyal nagyobb örömet okoz, mint egy sokadik sál vagy nyakkendő.

A saját kezűleg készített ajándékok még személyesebbek és nagyobb örömet okoznak. Rajzolhatunk, festhetünk vagy akár verset is írhatunk a megajándékozottnak.

A saját kezűleg készített egyedi karácsonyi üdvözlőlap személyre szabott szuper meglepetés lehet akár önmagában is, de a vásárolt ajándékoknak is nagyon jó kísérője lehet. Az üdvözlőkártyák gyerekekkel közös elkészítése nemcsak kreatív kikapcsolódást nyújt az adventi időszakban, de a saját kezűleg alkotott figyelmesség garantáltan megörvendezti majd a megajándékozottat is.

Használjunk környezetbarát csomagolóanyagot!

A becsomagolt ajándék bontogatása igen izgalmas, így a csomagolásról nem érdemes lemondani. Érdemes azonban kerülni a műanyagokat és a nem környezetbarát csomagolóanyagokat.

Továbbra is nagy divat az újságpapír-csomagolás, átkötve különféle színűre festett kerderkóccal, madzagokkal, amit esetleg, egy mellé tűzött fenyőág vagy fagyöngy igazán fel tud dobni.

Legyünk mérsékletesek az ételek terén is!

A karácsony a nagy összejövetelek, kényesztető eszem-iszomok ideje, ezért fontos, hogy kerüljük az élelmiszer pazarlást. Próbáljunk meg annyit vásárolni és készíteni, ami elfogy. Ha mégis marad, fagyasszuk le vagy hasznosítsuk újra a maradékot, hogy ne akukában végezze.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük