Élőfenyő vagy műfenyő?

A karácsony elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. Lehet vágott, cserepes vagy műfenyő, megvehetjük, kiültethetjük, bérelhetjük, visszavihetjük. Egy biztos: nem hagyhatjuk ki a számításból, ha a boldog gyermekkor ünnepeinek varázsát szeretnénk gyermekeinknek, unokáinknak, szeretteinknek átadni. De milyen legyen? Élőfenyő vagy műfenyő?

Melyik a jobb választás, élőfenyő vagy műfenyő?

Nagy dilemma, hogy élőfenyő vagy műfenyő díszítse az otthonunkat. Sokak szerint fenyőillat nélkül nincs igazi az ünnep. Míg mások úgy gondolják, nem környezettudatos, sőt bűn egy ünnep, néhány hét vagy akár néhány nap miatt kivágni egy élőlényt. Mások pedig anyagi indokok miatt választják a műfenyőt. A műfenyő árakat és azt a tényt figyelembe véve, hogy egy műfenyő kb. 8-10 évig használható, még ennek valóságtartalmában sem vagyok biztos. Arról már nem is beszélve, hogy egy műfenyő előállításával járó környezetre gyakorolt negatív hatás akkor lenne egyenértékű egy élőfenyőével, ha legalább 20 évig használnák.

Bár én is imádom és óvom a természetet és nem vagyok híve az értelmetlen pusztításnak sem, mégis az élőfa mellett teszem le a voksom. Teszem ezt az élő fenyővel járó macerák tudatában, mint a hazacipelés, tárolás, talpba illesztés, ünnepek utáni eltávolítás, takarítási nehézségek. Cserében viszont ott van a jellegzetes kissé fanyar vagy citrusillatú gyanta illat, az élő fával elérhető miliő, amit egy műfenyővel nem tudunk pótolni.

Nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a fenyőfa termesztés egy szakma, sokaknak az egyetlen megélhetési lehetőség. Nyugat-Magyarországon egész falvak élnek fenyőfa termesztésből, pl. Surdon vagy Őrtiloson. A fenyőfákat hatalmas ültetvényeken, csemetekertekben termesztik 5-8 évig, hogy eladható állapotba kerüljön.

A Dániából importált nordmann fenyők hatalmas taávolságot tesznek meg és ezzel jelentős környezet szennyezést okoznak. A Magyarországon termesztett fenyők javítják a levegő minőséget és kivágott fák helyére rendszeresen újakat ültetnek. A magyar fenyő ugyanolyan jó minőségű, ugyanolyan szép és honfitársaink megélhetését szolgálja.

Pénztárca kímélő lehet, ha az utolsó napra, 24-re hagyjuk a vásárlást, mert ilyenkor az árusok már olcsóbban is igyekeznek megszabadulni a fáktól. Ugyanakkor ez némi rizikót is rejt magában, hogy esetleg elfogynak a fák.

Megoldás lehet a fenyőbérlés is. A megvásárolt fákat az ünnep után visszaveszik és helyben levásárolható utalványt adnak érte.

A földlabdás fenyőfa választással egyszerre lehet környezettudatos és természetes a karácsony. Itt elolvashatod, hogy mit tenned, hogy a földlabdás fenyőfa meg is maradjon és évekig gyönyörködhess örökzöld koronájában.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük