Környezetvédelmi jeles napok

Ahogy egyre többen felismerik a környezetvédelem fontosságát, úgy növekszik a környezetvédelmi jeles napok száma is. A június 5-i Környezetvédelmi Világnap mellett számos más napot is tartanak, hogy ráirányítság a figyelmet egy környetvédelmi összetevőre. Összegyűjtöttem a legfontosabb környezetvédelmi jeles napokat időrendi sorrendben és néhány érdekességet is megosztok róluk.

fűzfa a tó parton

Környezetvédelmi jeles napok felsorolása időrendben

Az aláhúzott világnap nevére kattintva közvetlenül az adott világnaphoz ugorhatsz, ahol pár soros információt kaphatsz az adott világnap jelentőségéről. Majd az ott található képre kattantva még töbet megtudhatsz az adott környezetvédelmi jelesnap történetéről, ünnepléséről.

Február 6. – A Vizes Élőhelyek Világnapja

Március 6. – Nemzetközi Energiahatékonysági Nap

Március 10. – Beporzók Napja

Március 22. – A Víz Világnapja

Április 22. – A Föld Napja

Április 30. – Méhek napja Magyarországon

Május 10. – Madarak és Fák Napja

Május 15. – Nemzetközi Klíma Akciónap

Május 20. – Méhek Világnapja

Május 24. – Az Európai Nemzeti Parkok Napja

Május 30. – Dohányzásmentes Világnap

Június 5. – Környezetvédelmi Világnap

Június 8. – Az Óceánok Világnapja

Június 17. – Elsivatagosodás és Aszály Elleni Világnap

Június 21. – A Nap Napja

Július 11. – Népesedési Világnap

Augusztus 16. – Hontalan Állatok Világnapja

Szeptember 16. – Az Ózon Világnapja

Szeptember 23. – Takarítási Világnap

Szeptember 26. – A Tiszta Hegyek Napja

Október 4. – Az Állatok Világnapja

Október 16. – Élelmezési Világnap

Október 17. – A Szegénység Felszámolásának Napja

Október 21. – Földünkért Világnap

November 8. – A Városok Napja

November utolsó péntekje – Ne Vásárolj Semmit Nap

December 29. – Biodiverzitás védelmének Világnapja

Környezetvédelmi jeles napok részletesen

A Vizes Élőhelyek Világnapja – február 6

Február másodika a Vizes élőhelyek világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, és az ott élő madárvilág védelméért. A vizes élőhelyekre a legnagyobb veszélyt Magyarországon a környező mezőgazdasági területekről bemosódó vegyszerek, a növekvő turizmus, a vízi sportok, a vízutánpótlás hiánya valamint a túlzott halászat és nádkitermelés jelenti. Napjainkban leginkább a Fertő-tó magyarországi szakaszán végzett pusztítás ad okot aggodalomra.

Beporzók Napja – március 10

2018-ban polgári kezdeményezésként indult el az új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja megünneplése március 10-én. Szakemberek, intézmények, civil szervezetek álltak támogatóként a javaslat mögött. Ma már országos eseményről beszélhetünk: múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, hogy közelebb vigyék az emberekhez a beporzók védelmével kapcsolatos tudást.

A Víz Világnapja – március 22

Március 22-én ünnepeljük a Víz világnapját. Az éltető vízét, ami minden élőlény számára létszükséglet. Évtizedekkel ezelőtt még mindenki úgy gondolta, hogy az ásványi anyagokkal együtt a föld édesvíz készlete is korlátlan, kifogyhatatlan. Mára már megtanultunk egy kicsit takarékoskodni vele. De nem eléggé!

A Föld Napja – április 22

Április 22-e egy jeles világnap, ekkor van a Föld napja. Ezen a napon a világ szinte minden országában különböző programokkal, eseményekkel hívják fel az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára, az ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Méhek napja Magyarországon – április 30

A Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére 1994 óta április 30-a Méhek napja Magyarországon. A kitüntetett figyelmű nap célja, a méz és a méhészeti termékek széleskörű megismertetése és megkedveltetése. Országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket.

Madarak és Fák Napja – május 10

Több mint 100 éve május 10-én a Madarak és fák napját ünnepeljük. A főleg iskolások körében megtartott rendezvények a természetszeretet, a természetvédelem iránti elkötelezettség jegyében telnek.

Méhek Világnapja – május 20

2018 óta minden év május 20-a a Méhek világnapja. Nem véletlenül kaptak külön világnapot. A Földfigyelő Intézet (EI) hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította őket. A növényvédőszerek kontrollálatlan használata, az indokolatlan erdőirtások és a virágos növények hiánya miatt a méhek száma évről évre drasztikusan csökken, ezért már évekkel ezelőtt a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket. Az ENSZ a méhek világnapjával a méhek és méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét.

Az Európai Nemzeti Parkok Napja – május 24

1999 óta május 24-e az Európai Nemzeti Parkok Napja, ami a természetvédelem fontosságára irányítja a figyelmet. Ez alkalomból Petőfi Sándor Hortobágyról írt sorait ajánlom figyelmedbe, melyeket a Kerényi Frigyeshez írt úti leveleiben örökített meg.

Környezetvédelmi Világnap – június 5

1972 óta június 5-e a Környezetvédelmi Világnap (World Environment Day). A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Az Óceánok Világnapja – június 8

Hontalan Állatok Világnapja – augusztus 16

Az International Society for Animal Rights (ISAR) szervezet kezdeményezésére augusztus 16-a 1992 óta a Hontalan Állatok Világnapja. Magyarországon is számos szervezet hívja fel a figyelmet a hontalan állatok problémájára, a kedvtelésből tartott állatok túlszaporodására, a menhelyek zsúfoltságára, és a felelős állattartás népszerűsítésének fontosságára. Magam részéről Kustra Gábor Kóbor kutya balladája című versével világítok rá a problémára.

Állatok Világnapja – október 4

Életünk meghatározó szereplői a házi- és haszonállatok, akik boldogabbá teszik az életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják a mindennapjainkat. Erre a különleges kapcsolatra hívja fel a figyelmet az Állatok Világnapja (World Animal Day), amit Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emlékére október 4-én tartunk. Célja, hogy felhívja a figyelmet az együttélés szabályaira, a felelős állattartásra és a vadon élő állatok védelmére.

Ne vásárolj semmit nap – november utolsó péntekje

2004 óta november utolsó péntekje a Ne vásárolj semmit nap. A nap célja, hogy az embereket arra ösztönözzék, hogy ne vegyenek olyan dolgokat, amire nincs szükségük. Ezzel hozzájáruljatnak a túlfogyasztás elleni küzdelemhez. A napot az Amerikában ugyanerre a napra eső Black Friday, azaz Fekete Péntek ellensúlyozására találták ki. Olyan vásárlással kapcsolatos idézeteket válogattam, amelyek a kevesebb vásárlás mellett érvelnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük