Valentin-nap vagy Bálint-nap?

Valentin-nap vagy Bálint-nap? Kaptam a kérdést a napokban. Mi mást válaszolhattam volna, erre, mint azt, hogy mindkettő. Más-más hagyományokkal ugyan, de mindkét nap ugyannak a szentnek, Valentinnak, magyarul Szent Bálintnak a tiszteletére jött létre. Cikkemben körbejárom, hogy mégis mi a hasonlóság és különbség a két ünnepnapban.

Szent Pál szeretethimnusza

Egy dolgot szeretnék rögtön leszögezni. Bármelyik napról is beszélünk, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően kötőjellel írjuk a Valentin-napot és a Bálint-napot is. Hibás írás mód tehát a Valentin nap, Bálint nap, vagy ami még rosszabb valentin nap vagy bálint nap.

Valentin-nap vagy Bálint-nap – melyik mi?

Mind a Valentin-nap, mind a Bálint-nap ünneplése Szent Valentin, magyarul Szen Bálint nevéhez fűződik. Valentin a 3. században élt püspök volt, aki jóval később, a 14. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban.

Valentin idején az uralkodó, II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés helytelen, ezért titokban összeeskedte a szerelmeseket, még a katonákat is. A frissen egybe kelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Ez a mai virág ajándékozás alapja.

Amikor Claudius rájött, hogy a püspök rendelete ellenére titokban összeadja a párokat, bebörtönöztette. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: “A Te Valentinod.” Innen ered a Valentin-napi üzenet küldés.

Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. Az olaszországi Terni város bazilikájában található San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt jelentsék be eljegyzésüket. Japánban és Dél-Koreában Valentin-napon csak a nők ajándékoznak kedvesüknek, amire a férfiak az ún. Fehér Nap keretein belül megrendezett válaszajándékozással felelnek.

Bálint név a latin Valentinus névből alakult ki, erőset, egészségeset jelent. Február 14-e a katolikus naptár szerint Szent Bálint napja. Szent Bálint a jegyesek, a fiatal házasok, az epilepsziások és a hasfájósok védőszentje.

Bálint-naphoz több magyar babona, hiedelem is társul, amiről már ír egy egész bejegyzést írtam.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük