Bálint-napi babonák, hiedelmek

Február 14-én a Bálintok ünneplik névnapjukat. Ezt a napot egyre többen már csak Valentin-napként emlegetik, szinte teljesen feledésbe merültek a Bálint-naphoz kapcsolódó népszokások, hiedelmek és babonák. Elevenítsük fel ezeket! Itt vannak a Bálint-napi babonák!

Bálint-napi babonák

Ki volt Szent Bálint?

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon keveset tudunk a szent életéről és nem alakult ki jelentős egyházi kultusza.

Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14.) tartott Valentine’s Day ünnepe az 1990-es évektől kezdődően vált ismertté hazánkban Valentin-nap néven. 

Valentin a 3. században élt hithű katolikus püspök volt. Amikor az uralkodó II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést, Valentin összeütközésbe került vele. II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiak számára, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket. Többek közt a katonákat is összeadta szívük választottjával. A frissen egybe kelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Ez a mai valentin-napi virágajándékozás alapja.

Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi és titokban összeadja a párokat, bebörtönözte. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.” Innen ered a Valentin-napi üzenet küldés.

Bálint-napi babonák

Február 14-hez számos magyar babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik. A szokások jelentős része a párválasztással kapcsolatos. Úgy tartották, hogy a madarak is ezen a napon találják meg a prájukat. A kialakított hagyományok, szokások a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját.

Ha lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.

A kiszemelt férfi meghódításához egy pontosan kilenc magú almát kellett megenni. A magokat a kiszemelt férfi zsebébe kellett csempészni.

Kicsit nehezebben kivitelezhető módszert is hatásosnak gondoltak. A kiszemelt fiú lábnyomát a hóból vagy sárból felvéve a küszöb alá kellett ásni, majd a házba csalogatni az illetőt, aki a küszöböt átlépve hamarosan megkérte a lány kezét.

A gyermekáldás megjósolására is alma magok szolgáltak. A babona szerint annyi gyermek várható a házasságban, ahány magja van a Bálint-napon félbevágott almának.

Bálint-napon az elsőként látott madárból is következtetéseket vontak le. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz, viszont kevésbé boldog házasságban fog élni.

Van egy másik babona is, szerintem ez lesz a legnépszerűbb. A reggeli szerelmes csók szerencsét hoz és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.

További olvasnivalók

Február 14-én ünnepeljük az igen megosztó Valentin-napot. Az Európa-szerte kedvelt nap, több mint a szerelem, a szerelmesek ünnepe. A szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. A Valentin-nap története és magyarországi meghonosodása mellett ajándék tippeket és idézeteket is mutatok, amelyekkel meglephetjünk szerelmünket, szerettünket, barátunkat.

Valentin-nap története: több mint a szerelmesek ünnepe

Valentin-nap vagy Bálint-nap? Szegeszték felém a kérdést az egyik olvasó. Mi mást válaszolhattam volna, erre, mint azt, hogy mindkettő. Más-más hagyományokkal ugyan, de mindkét nap ugyannak a szentnek, Valentinnak, magyarul Szent Bálintnak a tiszteletére jött létre. Cikkemben körbejárom, hogy mégis mi a hasonlóság és különbség a két különböző kultúrából eredesztethető ünnepnapban.

    Nézd meg ezeket is!

    You may also like...

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük