A grincsfa jelentése: szerethető ünnepváró dekoráció

Jó pár éve töretlen a grincsfa, a manófa népszerűsége, annak ellenére, hogy időnként megjelennek körülötte negatív felhangok is. Néha az ördög kísértésének, a gonosz, a  pokol  jelképének tartják. Pedig felesleges összeesküvés elméleteket gyártani, a grincsfa nem antikarácsonyfa, csupán egy modern karácsonyi dekoráció. Nem kell félni tőle, nem hoz ránk rontást vagy szerencsétlenséget, csupán szebbé, hangulatosabbá teszi az otthonunkat az ünnepvárás napjaiban. Nézzük, mi grincsfa jelentése és üzenete!

grincsfa jelentése, eredete

Rögtön leszögezném, hogy a grincsfa nem a karácsonyfa vagy az adventi koszorú alternatívája. A grincsfa nem ezeket helyettesíti, csupán ezek mellett segíti a karácsonyra hangolódást. A grincsfának nincs negatív jelentés tartalma. Jóérzésű ember nem ruházza fel gyűlöletkeltő érzelmekkel és nem magyaráz bele azt, ami nincs benne.

Grincsfa  eredete, a Grincs meséje

A grincsfa egy mesebeli lényről a Grincsről kapta a nevét, aki gyűlölte a karácsonyt. Theodor Seuss Geisel még az 1950-es években írta a mesét, amiből aztán 2000-ben amerikai játékfilm is készült.

A Grincs, szőrös zöld szörny egyedül van, nem szereti az embereket sem és a karácsonyt sem. A karácsonyi bevásárlási láz kellős közepén a nyolcéves Cindy Lou-Ki úgy érzi, az ünnep igazi lényege elveszett. Nyomasztja a sok ajándék, a sok talmi csillogás és úgy gondolja, a Grincs is értékes, szerethető lény. Rábeszéli a a magányos hegylakót, hogy tartson velük a karácsonyi ünnepen.

A város polgármestere egy borotvát ad a szőrös manónak ajándékba, ami nagyon felbosszantja és elhatározza, hogy ellopja a városból a karácsonyt. Elviszi az összes karácsonyfát, égőt, dekorációt, ajándékot. A város lakói azonban tovább ünnepelnek és énekelnek, mert a karácsony a szívekben él, nem pedig a hozzákötődő tárgyakban.

Mint minden mese, természetesen ez is jól végződik. Az énekszó felhallatszik a a Grincs lakhelyéhez, a hegyre is a karácsony szelleme végül az Ő szívét is betölti. Cindy, aki úgy gondolja, senki sem lehet egyedül karácsonykor és elindul a szörnyhöz. Épp felér a hegyre, amikor a karácsonyfákkal és ajándékkal teli szán el kezd lefelé csúszni a hegyről. A zöld lény emberfeletti erővel visszahúzza a szánt a szakadék széléről és Cindyvel együtt visszaviszik az ajándékokat a városba.

A Grincs megbánást tanúsít és az emberek is megbocsátanak neki. A zöld lény ezt követően a város minden lakóját vendégül látja a barlangjában.

A Grincs történet tehát egy tanulságokkal teli happy end. Szó sincs benne pokolról. A gonosz is megbánja bűnét és jó útra tér. Az emberek pedig megbocsátanak neki, hisz a megbocsátás nagy erény, tévedni pedig emberi dolog. Mindenkivel előfordul, hogy rossszul gondol vagy csinál valamit, de ha ezt képes belátni és változtatni a dolgokon, akkor az tiszteletre méltó tény.

Még tavaly karácsony után bukkantam erre a videóra, ami Theodor Seuss Geisel, azaz Dr. Seuss: A Grincs című történetét meséli el. Az idén ismét eszembe jutott, úgy gondoltam, hogy megosztom, hogy más is lássa. Talán a grincsfa negatív megítélése kapcsán kialakult véleményeket is segít árnyalni a mese Básti Juli gyönyörű előadásában.

Grincsfa jelentése, szimbólumrendszere

A grincsfa egy örökzöldekből készített, feldíszített karácsonyi dekoráció. Nevét a Grincsról kapta, aki mint a meséből tudjuk, „megtért”. A grincsfának sincs semmi negatív üzenete, egyszerűen egy szerethető karácsonyi alkotás. Nem antikarácsonyfa, sőt többnyire nem is karácsonyfa helyett használjuk, hanem az adventi időszak dekorációja. Viccesen kunkorodó csúcsával igazán jól mutat akár bejárati ajtó elé, akár lépcsőházba állítva.

grincsfa jelentése,eredete

Alapját többnyire a zanót adja, de használhatunk hozzá ciprus, tuja és fenyő ágakat.

Kár lenne azért az ördög művének hívni, mert a csúcsa gyakran lefelé kunkorodik és egyesek szerint ezzel a pokol felé mutat. Miért kellene feltétlenül az ég felé törnie? Hisz a természetben található növények közt is szép számmal találunk a lebomló, bókoló virágokat és eszünkbe sem jut róluk, hogy a sátán művei lennének.

Ne gyártsunk hát feleslegesen összeesküvés elméleteket ott, ahol nincs.

Szeressük a grincsfát, mert se több, se kevesebb, mint egy dekoráció, ami az adventi időszakot megszépíti és fenségessé teszi az ünnepvárás pillanatait.

Grincsfa készítése házilag

Az utóbbi évek kedvelt karácsonyi dekorációja a grincsfa. A növényi eredetű, kúp alakú alapra kerülnek fel a karácsonyi jelképek, kellékek, díszek. De vajon tudjuk-e miből készül a grincsfa, mi az alapanyaga? Mi az a zanót?

A bohókás „zöld sipka” a grincsfa az utóbbi években egyre kedveltebb ünnepváró dekoráció hazánkban is. Nem karácsonyfa vagy adventi koszorú helyett, hanem azok mellett díszít, például a bejárati ajtó mellett nagyon jól mutat a magasba ágaskodó zöld és színes dekoráció. A grincsfa készítés egyáltalán nem bonyolult dolog, bár jobban járunk, ha legalább a kész alapot megvásároljuk virágüzletben és csak díszítést végezzük saját kezűleg. Mutatok egy videót, amelyből pár perc alatt ellesheted a grincs készítés praktikáit és már készíheted is a saját grincsfádat.

Köszönöm a fotókat Fantázia Virágbolt Lénának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük