Dr. Seuss: A Grincs – mese Básti Juli művésznő felolvasásában

Még tavaly karácsony után bukkantam erre a videóra, ami Theodor Seuss Geisel, azaz Dr. Seuss: A Grincs című történetét meséli el. Az idén ismét eszembe jutott, úgy gondoltam, hogy megosztom, hogy más is lássa. Talán a grincsfa negatív megítélése kapcsán kialakult véleményeket is segít árnyalni a mese Básti Juli gyönyörű előadásában.

Dr. Seuss: A Grincs

Dr. Seuss: A Grincs

Theodor Seuss Geisel, azaz Dr. Seuss a legnagyobb klasszikusának számító írását, A Grincs címet viselő meséjét még az 1950-es években írta. A Grincs, aki ellopta a karácsonyt történet a filmeseket is megihlette, 1998-ban amerikai játékfilm készült belőle.

A mese Magyarországon is megjelent könyyformában.

Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve… Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek. – ajánlja a könyvet a Libri.

Természetesen, mint minden mesének, ennek is happy end a vége. A főgonosz, A Grincs megbánást tanúsít, jobb belátásra tér. Az emberek pedig megbocsátanak neki. A zöld lény ezt követően a város minden lakóját vendégül látja a saját barlangjában. Az egykori ellenségek vidáman ünneplik együtt a karácsonyt, a szeretet ünnepét.

A történetet Básti Juli, a Centrál Színház fantasztikus előadásában hallhatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük