Miből készül a grincsfa?

Az utóbbi évek kedvelt karácsonyi dekorációja a grincsfa. A növényi eredetű, kúp alakú alapra kerülnek fel a karácsonyi jelképek, kellékek, díszek. De vajon tudjuk-e miből készül a grincsfa, mi az alapanyaga? Mi az a zanót?

miből készül a grincsfa? - zanót

A grincsfának több elnvezése is ismert. A manófa, a röviden csak grincs és manósipka  mind ugyanazt a fajta adventi és karácsonyi dekorációt jelöli. A grincsfa nem karácsonyfa és nem is a karácsonyfa vagy az adventi koszorú alternatívája. A grincsfa nem ezeket helyettesíti, csupán ezeket erősíti, ezek mellett segíti a karácsonyra hangolódást.

A grincs eredete egy amerikai mesére és ebből készült filmre vezethető vissza. A zöld manó, a grincs ebben a filmben eleinte gonosz, de a végére jó útra tér. Talán innen ered, hogy néha negatív jelentés tartalom társul hozzá. Megjegyzem, teljesen alaptalanul.

Néha az ördög kísértésének, a gonosz, a pokol jelképének tartják. Pedig felesleges összeesküvés elméleteket gyártani. A grincsfa nem pokolból való, nem antikarácsonyfa, csupán egy modern karácsonyi dekoráció. Jóérzésű ember nem ruházza fel gyűlöletkeltő érzelmekkel és nem magyaráz bele olyan dolgokat, ami nincs is benne.

Szeresd a grincsfát, mert se több, se kevesebb, mint egy dekoráció, ami az adventi időszakot megszépíti és fenségessé teszi az ünnepvárás pillanatait.

Miből készül a grincsfa?

A grincsfa eredetileg természetes alapú, seprűzanótból készül. Igen zanót, és nem zsurló, ahogy néha hívják. A zsurló egész más növeény. Zanót hiányában használhatunk hozzá ciprus, tuja és fenyő ágakat is, de egyre gyakrabban használnak hozzá mesterséges anyagot.

Mi a zanót/seprűzanót?

A zanótfélék nemzetsége igen nagy, a pillangósvirágúak családjába tartozik. A legáltalánosabb és hazánkban is megtalálható fajtája a közönséges seprűzanót vagy seprőzanót (Cytisus/Sarothamnus scoparius). Magyarországon a nyugati országrész területeinek savanyú talajain őshonos.

A seprűzanót vagy régiesen seprőzanót nevet annak köszönheti, hogy régen vesszőiből seprűt fontak.

A seprűzanót szürkés-zöld, hosszú vesszejű, évelő cserje. Levelei aprók, nyél nélküliek, tojásdad alakúak, és nagyrészük már virágzáskor lehull. Sárga, illatos virágai a vesszők teljes hosszában május-júniusban nyílnak.

A növény minden része enyhén mérgező, de feldolgozva gyógyhatása érvényesíthető. Szív- és érrendszeri panaszok, alacsony vérnyomás, visszérbetegség kezelésére használ, de csakis késztermékként ajánlott.

A zanót nem örökzöld, télre csak a vesszőszerű ágai maradnak zöldek, ezeket használják a grincsfákhoz.

Egy másik bejegyzésemből egy videó segítségével azt is megtudhatod, hogy tudsz saját kezűleg grincsfát készíteni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük