Miből készül a grincsfa?

Az utóbbi évek kedvelt karácsonyi dekorációja a grincsfa, manófa vagy egyszerűen csak grincs. A növényi eredetű, kúp alakú alapra kerülnek fel a karácsonyi jelképek, kellékek, díszek. De vajon tudjuk-e miből készül a grincsfa, mi az alapanyaga? Ezt is elárulom, ahogy azt is, mit kell tudni a zanótról,a rekettyéről.

miből készül a grincsfa? - zanót

A grincsfának több elnvezése is ismert. A manófa, a röviden csak grincs és manósipka  mind ugyanazt a fajta adventi és karácsonyi dekorációt jelöli. A grincsfa nem karácsonyfa és nem is a karácsonyfa vagy az adventi koszorú alternatívája. A grincsfa nem ezeket helyettesíti, csupán ezeket erősíti, ezek mellett segíti a karácsonyra hangolódást.

A grincs eredete egy amerikai mesére és ebből készült filmre vezethető vissza. A zöld manó, a grincs ebben a filmben eleinte gonosz, de a végére jó útra tér. Talán innen ered, hogy néha negatív jelentés tartalom társul hozzá. Megjegyzem, teljesen alaptalanul.

Néha az ördög kísértésének, a gonosz, a pokol jelképének tartják. Pedig felesleges összeesküvés elméleteket gyártani. A grincsfa nem pokolból való, nem antikarácsonyfa, csupán egy modern karácsonyi dekoráció. Jóérzésű ember nem ruházza fel gyűlöletkeltő érzelmekkel és nem magyaráz bele olyan dolgokat, ami nincs is benne.

Szeresd a grincsfát, mert se több, se kevesebb, mint egy dekoráció, ami az adventi időszakot megszépíti és fenségessé teszi az ünnepvárás pillanatait.

Jó pár éve töretlen a grincsfa, a manófa népszerűsége, annak ellenére, hogy időnként megjelennek körülötte negatív felhangok is. Néha az ördög kísértésének, a gonosz, a pokol jelképének tartják. Pedig felesleges összeesküvés elméleteket gyártani, a grincsfa nem antikarácsonyfa, csupán egy modern karácsonyi dekoráció. Nem kell félni tőle, nem hoz ránk rontást vagy szerencsétlenséget, csupán szebbé, hangulatosabbá teszi az otthonunkat az ünnepvárás napjaiban. Nézzük, mi grincsfa jelentése és üzenete!

Miből készül a grincsfa?

A grincsfa eredetileg természetes alapú, seprűzanótból készül. Igen zanót, és nem zsurló, ahogy néha hívják. A zsurló egész más növény. Zanót hiányában használhatunk hozzá ciprus, tuja és fenyő ágakat is, de egyre gyakrabban használnak hozzá mesterséges anyagot.

Mi a zanót/seprűzanót?

A zanótfélék nemzetsége igen nagy, a pillangósvirágúak családjába tartozik. A legáltalánosabb és hazánkban is megtalálható fajtája a közönséges seprűzanót vagy seprőzanót (Cytisus/Sarothamnus scoparius). Magyarországon a nyugati országrész területeinek savanyú talajain őshonos.

A seprűzanót vagy régiesen seprőzanót nevet annak köszönheti, hogy régen vesszőiből seprűt fontak.

A seprűzanót szürkés-zöld, hosszú vesszejű, évelő cserje. Levelei aprók, nyél nélküliek, tojásdad alakúak, és nagyrészük már virágzáskor lehull. Sárga, illatos virágai a vesszők teljes hosszában május-júniusban nyílnak.

A növény minden része enyhén mérgező, de feldolgozva gyógyhatása érvényesíthető. Szív- és érrendszeri panaszok, alacsony vérnyomás, visszérbetegség kezelésére használ, de csakis késztermékként ajánlott.

A zanót nem örökzöld, télre csak a vesszőszerű ágai maradnak zöldek, ezeket használják a grincsfákhoz.

Egy másik bejegyzésemből egy videó segítségével azt is megtudhatod, hogy tudsz saját kezűleg grincsfát készíteni.

A bohókás „zöld sipka” a grincsfa az utóbbi években egyre kedveltebb ünnepváró dekoráció hazánkban is. Nem karácsonyfa vagy adventi koszorú helyett, hanem azok mellett díszít, például a bejárati ajtó mellett nagyon jól mutat a magasba ágaskodó zöld és színes dekoráció. A grincsfa készítés egyáltalán nem bonyolult dolog, bár jobban járunk, ha legalább a kész alapot megvásároljuk virágüzletben és csak díszítést végezzük saját kezűleg. Mutatok egy videót, amelyből pár perc alatt ellesheted a grincs készítés praktikáit és már készíheted is a saját grincsfádat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük