Adventi gyertyák jelentése, szimbolikája

Az adventi koszorúra kerülő adventi gyertyák száma és színe is jelentéstartalommal bír. Hagyományosan négy gyertyát teszünk az adventi koszorúra, minden adventi vasárnapra egyet. A keresztény egyház három lila és egy rózsaszín gyertyát hazsnál, amelyek meggyújtási sorrendje is meghatározott. Erről is mesélek bővebben, ahogy adventi gyertyák jelentése, szimbolikáa témakört is körbe járom.

gyertyák

Adventi gyertyák jelentése, szimbólumrendszere

Advent a keresztény kultúrákban a karácsonyt megelőző várakozás időszaka, az azt megelőző négy vasárnap. Az advent szó jelentése „eljövetel”, a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.  A kelták lakta Galliában már az V. században is ünnepelték Szent Márton napjától, azaz november 11-től. Innen terjedt el a Római Birodalom többi részére is.

A XI. században VII. Gergely pápa négyre rövidítette az adventi időszak vasárnapjainak a számát, amit aztán a protestáns felekezetek is átvették. A keleti egyház nem tartja liturgikus ünnepként az adventi időszakot, de böjti időszakot tart már november 14-től.

Advent változó ünnep, első vasárnapja minden évben más időpontra esik. Az advent időpontjának kiszámítása nem ördöngösség, mindig a november 30-is András-naphoz közelebb eső vasárnap. Ebből adódik, hogy dátuma mindig november 27. és december 3 közé esik. Abban az évben – mint például 2017-ben és 2023-ban -, amikor december 3-ra esik advent első vasárnapja, akkor december 24-e, azaz szenteste és a negyedik adventi vasárnap egy napra esik.

Az adventi időszak reggeli miséjét roratenak hívják és igen népszerűek az adventi versek is.

Az adventi koszorú és gyertyái

A mai adventi koszorú ősét Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban a XIX. században. Egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet.

Manapság az adventi koszorú általában fenyőágból és egyéb örökzöldekből készül, amelyet négy gyertyával díszítenek. Katolikus hagyományokon alapulva 3 gyertya színe lila, egy pedig rózsaszín. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé.

Miután megismerkedtünk az adventi koszorú választás szempontjaival, folytatom a négy részes adventi koszorú készítés sorozatomat. Ma a saját kezűleg készülő adventi koszorú előkészületeit foglaltam össze, hogy legközelebb már el is készíthessük a természetes koszorú alapot.

Az adventi koszorúra napjainkban leggyakrabban 4 gyertya kerül, amit az adventi vasárnapon gyújtunk meg. Az első vasárna csak egyet, és minden vasárnap egy újat és a már előzőleg is meggyújtottakat, így a negyedik vasárnapon már mindegyik ég.

Akár magunk készítjük az adventi időszak díszét, akár készen vásároljuk, felmerül a kérdés: hány gyertya kerüljön az adventi koszorúra. Nálam a kérdések nem maradnak megválaszolatlanul, így már most mondom mi a legjobb megoldás.

A keresztény egyházban a három lila, mint a bűnbánat jelképe és egy rózsaszín gyertya – ami az örömot szimbolizálja – használata terjedt el. A gyertyákat vasárnaponként vagy előző este gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A rózsaszín gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani. Advent utolsó vasárnapján már mind a négy gyertya ég.

Az adventi gyertyák jelentése a meggyújtásuk sorrendjében:

Első lila gyertya jelentése: Ádám és Éva, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, a hit szimbóluma

Második lila gyertya jelentése: Zsidó nép, akinek megígérte Isten, hogy a Messiás tőlük származik, remény szimbóluma

Rózsaszín gyertya jelentése: Szűz Mária, aki megszülte a fiút, öröm szimbóluma

Harmadik lila gyertya jelentése: Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez, a szeretet szimbóluma

Az adventi koszorúkra négynél több gyertya is kerülhet, de a számuk mindenképp néggyel osztható legyen. Ha nyolc gyertyát rakunk, akkor párosával kerüljenek a gyertyák egy más mellé, tizenkét gyertyánál pedig négy darab hármas csoportot képezzünk.

Nagyon fontos, hogy a gyertyákat biztonságosan helyezzük el, hogy megelőzzük a lakástüzeket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük