Így előzhető meg az adventi gyertyák okozta lakástűz

Bármilyen szép is az adventi koszorú, bizony komoly veszélyt rejthet. Az örömteli várakozás időszaka hamar végzetessé vállhat, ha nem biztonságos koszorút veszünk, rosszul készítjük el, vagy rossz helyre tesszük, magára hagyjuk. Az adventi gyertyák okozta lakástűz egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Már is mondom, mire figyelj.

adventi gyertyák okozta lakástűz

Adventi gyertyák okozta lakástűz megelőzése

Évente 6-7.000 lakástűz keletkezik hazánkban, és ezek jelentős része novemberre és decemberre esik. Az ünnepek alatt és az ünnepvárás miatt több gyertyát égetünk és a figyelmetlenségnek komoly ára lehet. A téli lakástüzek nagyrészéért épp az adventi gyertyák a felelősek.

Gyertyatüske

Az adventi koszorúk fontos kelléke a gyertyatüske. A gyertyák alá kerülő kis fémalaátét nem csak az a célt szolgálja, hogy a gyertyákat egyszerűbben felhelyezhessük az adventi koszorúra, komoly szerepe van a tűzesetek megelőzésében is.

Készen vásárolt koszorú esetén csak olyat válasszunk, amelyiken a gyertyák alatt vannak ilyen kis tűzálló alátétek. Előfordul, hogy a fémalátét helyett üveg alátétbe rakják a gyertyákat. Ez ugyanolyan biztonságos megoldás, ezt is nyugodtan választhatjuk.

A saját kezűleg készített adventi koszorú gyertyái alá is mindenképp kerüljön gyertyatüske vagy üvegtál. A gyertyatüskék ára nem dobja meg jelentősen az adventi kozsorút árát, de nagyon jó szolgálatot tesz. A legtöbb virágüzletben meg tudjuk vásárolni, kb 50 Ft darabja.

A fém vagy az üveg megakadályozza, hogy a gyertya alatti növényi részek meggyulladjanak.

Adventi koszorú elhelyezése

Ha megvan a biztonságos koszorú, foglalkozzunk az elhelyezésével is. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, mert könnyen átterjed a tűz a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, stb.

Ne hagyjuk őrizetlenül

A gyertyákat csak akkor gyújtsuk meg, ha végig mellettük leszünk. Sose hagyjuk teljesen leégni azokat, mert elég egy pillanat és megtörténhet a baj. A gyertyákat ne hagyjuk őrizetlenül, még akkor is oltsuk el azokat, ha csak a közeli kisboltba szaladunk le vagy levisszük a szemetet.

Füstérzékelő

Jól szolgálatot tehet egy füstérzékelő is, ami azonnal jelzi, hogy kigyulladt valami az otthonunkban. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál több időnk van kimenekülni, annál hamarabb tudjuk a tűzoltókat hívni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 + 15 =