Mikor lesz? – változó dátumú, mozgó ünnepek 2024-ben

Míg az ünnepeink egy részének, mint például a karácsonynak az időpontja minden évben fix, addig például a húsvét és a pünkösd minden évben más dátummal található a Gergely-naptárban. Ugyanígy a farsangi időszak kezdőnapja állandó, de a vége és ennek követketében a hossza is évente változó. A szabadságok tervezésénél ehhez még hozzájönnek szökőév napjai, a hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások is. Most segítek eligazodni naptár körüli kavalkádban, máris mutatom, mikor lesznek a mozgó ünnepek 2024-ben.

naptár - mozgó ünnepek 2023-ban

Ekkor lesznek a mozgó ünnepek 2024-ben

A mozgó ünnepeinkben egyetlen dolog közös, minden évben a hét ugyanarra a napjára esnek. Szép is lenne, ha mondjuk a húsvét hétfő szerdára esne!

2024 szökőév: lesz február 29 is!

2024 szökőév, így ellentétben a 365 napos 2023-al, 366 napból áll 2024. Ezt megelőzően 2020-ban volt szökőév és legközelebb pedig 2028-ban lesz.

Szökőévnek (latinul: annus bissextilis, azaz ‘szökőnapos év’) azokat az éveket nevezzük, amelyek a szokásos 365 napnál eggyel több napot, vagyis 366-ot tartalmaznak. Az egy plusz napra azért van szükség, hogy a naptár szinkronba kerüljön a csillagászati (tropikus évvel) vagy évszakok szerinti idővel.

Négy évenként egy plusz nap beiktatásával korrigálható az eltérés, ezért minden negyedik évben a február hónapunk nem 28, hanem 29 napos. Szökőnapnak azonban nem február 29-et, hanem február 24-et tekintjük. Erről, a kiszámítás módjáról és még több érdekességről a mikor van szökőév című bejegyzésemben írtam.

Farsang ideje 2024-ben: január 6 – február 13

farsangi időszak a fix dátumú, január 6-i vízkereszttel kezdődik. A báli szezon végét pedig a húsvét előtti negyven napos böjt kezdete jelöli.

A farsang utolsó napjain hág tetőfokára a mulatozás, a vasárnaptól keddig tartó időszakot farsang farkának hívjuk. Kedden van húshagyó kedd, amikor még fogyasztottak húst elődeink. Ez a farsang vége, 2024-ban február 13.

Nagyböjt – 2024. február 14 – március 30

A húshagyó kedd után következő napon, hamvazó szerdán kezdődik a húsvétig tartó nagyböjt, az idén hamvazó szerda február 14-re esik, a böjt vége pedig március 30, szombat.

Húsvét vasárnapja 2024-ben: március 31

húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőség (márc. 21) utáni első holdtöltét követő vasárnap. Ebből adódóan minden évben március 22 és április 25 közé eső dátumú lehet.

2024-ben március 31-én lesz húsvét vasárnapja. Az ezt megelőző vasárnapot Virágvasárnapnak hívjuk, amely március 24-re esik.

Anyák napja 2024-ben: május 5

Az édesanyákat minden évben május első vasárnapján ünnepeljük.

Pünkösd dátuma 2024-ben: május 19

A húsvét utáni hetedik vasárnapot és az azt követő hétfőt hívjuk pünkösdnek, ami a keresztény egyház megalakulásának ünnepe.

2024-ben május 19-én lesz pünkösd vasárnapja. Az Urunk mennybementele május 9-re, míg az Úrnapja május 30 csütörtökre esik.

Gyermeknap 2024-ben: május 26

A nemzetközi gyermeknapot május utolsó hétvégéjén ünnepeljük.

Pedagógus nap: június 2

A pedagógusok ünneplésére minden évben június els vasárnapján kerül sor.

Adventi vasárnapok 2024-ben

Adventi időszaknak a karácsony előtti, négy egymás utáni vasárnapot hívjuk. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és karácsonykor, december 24-én ér véget. A vége ugyan fix dátumra esik, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében évente változik, hogy a hét melyik napjára esik. Mivel az előtte lévő 4 vasárnap az advent, így az adventi vasárnapok dátuma évről évre változik.

Advent első vasárnapja minden évben a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is. Ebből következik, hogy advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik.

2023 adventi vasárnapjai:

  • első adventi vasárnap: december 1
  • második adventi vasárnap: december 8
  • harmadik adventi vasárnap: december 15
  • negyedik adventi vasárnap: december 22

December 24-e, Szenteste 2024-ben keddi napra esik.

Hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások 2024-ben

A fix dátumú ünnepeink két egymás utáni évben sosem esnek a hét ugyanazon a napjára. Azért, hogy minél több szabadidőnk legyen egyben, ünnepeinkhez kapcsolódóan gyakran munkanap átcsoportosításra kerül sor. Így négy napos hosszú hétvégéink is lesznek, cserébe viszont egy-egy szombati napon is dolgozni kell.

2024-ban az a szerencsés vagy más szempontból szerencsétlen helyzet állt elő, hogy három munkanap átcsoportosítás is lesz. Cserébe viszont karácsonykor hat egymás utáni napon otthon lehetünk.

Ahogy már egy ideje minden év elején, úgy az idén is elővettem a naptárt, hogy megnézzem, mikor lesznek hosszú hétvégék 2024-ben. A munkaszüneti napok és a munkanap átcsoportosítások ismerete ugyanis jó alapot ad az utazások tervezéséhez. A hosszú hétvégéket érdemes kihasználni, és az utazásokat ezen napokat is belefoglalva időzíteni. A munkanap-átcsoportosításokat és az ünnepeket ügyesen kihasználva sokkal kevesebb szabadságra van szükség, így még többet utazhatunk.

Tízmilliószoros napok 2024-ben

2024. február 24.
2024. május 23.
2024. július 9.
2024 október 23.

Kínai hold újév

Kínai hold újév kezdete 2024. február 10-én, szombaton lesz, ekkor kezdődik a Sárkány éve, ami a Nyúl évét követi.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük