Karácsonyi babonák – apró varázslatok a jobb jövőért

Az év búcsúztatását és az új év kezdetét mágus erejűnek tartjuk, sok hagyomány és szokás alakult ki a két nap köré. De ugyanígy léteznek karácsonyi babonák is, amelyek célja a bőségvarázslás. Legyen szó gazdagságról, egészségről vagy épp szerencséről, az ünnep napjai alkalmasak arra, hogy jobbá tegyük jövőnket.

Karácsonyi babonák – apró varázslatok a jobb jövőért

Az ünnepek alatt mindenki egy kicsit lazít, pihen, így több idő jut az emberi kapcsolatok ápolására, a befelé forduló önvizsgálatra és persze a varászlásra is. A krácsonyi babonák tárháza olyan változatos, hogy egy egyszerű háziasszony, egy eladó sorban lévő lány vagy egy családfő is egyaránt megtalálhatja benne a számára izgalmas és kipróbálásra érdemes babonát.

Szerencse bevonzása

Karácsonykor is sokat tehetünk azért, hogy a szerencsét bevonzzuk az életünkbe.

Az ünnep főszereplőjét, fenyőfát csak december 24-én vigyük be a lakásba, előtte ugyanis felhívjuk a rossz szellemek figyelmét a házra. Ha mégis előbb díszítenénk fel a fát, akkor tegyünk fagyöngyöt a bejárati ajtó fölé, az majd elűzi a szellemeket. Angliában a fagyöngy felhelyezése után néhány percre minden ajtót és ajtót kitárnak, hogy ki tudjanak menekülni a rosszszándékú démonok.

Akit nagyon szereünk, annak ruhát adományozzunk karácsonyra, mert a nép hit szerint az új ruhadarab szerncsét hoz. Mondjuk el a megajándékozottnak, hogy mindenképp ezt viselje lottószelvény vásárlásnál, állásinterjún vagy az első randin.

Az ünnepek alatt ne kérjünk és ne adjunk kölcsön, mert elpártol tőlünk a szerencse.

A néphagyomány úgy tartja, hogy karácsony napjaibannem szabad kivinni a szemetet, mert vele együtt a szerncsénket is dobjuk.

Ha tüzet gyújtunk karácsony estéjén, az érdemes egy olyan fával tenni, amelyből már előző évben is használtunk. Ez nemcsak a folytonosságot szimbolizálja, de megvédi a gonosztólis a ház népét.

A szerencsehozó növényeket már érdemes karácsony előtt beszerezni, így azok már az ünnep napjaiban is díszítik az otthonunkat.

Gazdagság, bőségvarázslás

A karácsonyi menü egyértelműen bőségvarázsló ételek és hozzávalókból (pl. hal, mák, alma, stb) áll. A mák, a tök, a borsó és a bab azok az ételek, amelyek gazdagságot hozhatnak.

Sok helyen szokás, hogy a halottak tiszteletére szenteste eggyel több terítéket tesznek fel az asztalra, mint ahányan körbeülik. Ha az élők között is nyugalmat és békét szeretnénk, akkor viseljük a legszebb ruhánkat.

Azoknak a lányoknak, akik még nem találták meg a párjukat, fontos jósló nap a szenteste és karácsony két napja. Érdemes segíteniük az ünnepi sütés-főzésben, mert az a lány, aki a mákot darálja, férjhez megy a következő évben. De ugyanez igaz arra ahjadonra is, aki karácsony reggelén kakasszóra ébred.

Egyes helyeken szokás volt, hogy a lányok az éjféli mise előtt kölest szórtak a szentelt vízbe. Ahány szemet szórtak, annyi udvarlójuk akadt az új évben.

Egyes vidékeken Luca-napon vetett búzát tettek az asztalra, és szalmát az asztal alá. Ez egyrészt az istállóra utal, ahol Jézus világra jött, másrészt gazdag termést hoz a következő évre. A gazdagságot szimbolizálják a tűzhelyhez, kandallóhoz akasztott zoknik, főleg, ha tele vannak ajándékkal.

Magyarország egyes vidékein úgy tartották, hogy azért kell jól tartani a jószágokat, mert karácsony napján emberi nyelven tudnak beszélni, és kipletykálják a gazdáikat.

A pénzt hozó növények száma is igen népes, érdemes ezekből már karácsonyra beszerezni.

Öröm- és egészségmágia

A piros szín örömöt jelent, ezért szerencsés a piros színű abrosz választása. Ha más színre voksolánk, akkor legalább egy piros masnit érdemez az ünnepi asztali tenni.

Ha halat eszünk, az azt szavatolja, hogy a pályánkon olyan könnyen jussunk előre, mint ahogyan a hal úszik a vízben.

Az asszonyok karácsonykor ne varrjanak, mert hályog lesz a szemükön.

Az édenkertet szimbolizáló alma segít, hogy egy évig ne kelljen meglátogatni az orvost.

Az asztalra kerülő morzsának gyógyerőt tulajdonítottak őseink, így azt összetörték és kis üvegbe vagy tálba tették.

A boldogsághozó növények élénk színükkel vidámságot varázsolnak az otthonokban.

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük