Adventi szokások, hagyományok, hiedelmek

A karácsony előtti négy hetes időszakra, azaz advent idejére több jeles nap is esik és ebből adódóan több babona, hiedelem és hagyomány társul hozzá. Az adventi szokások egy része termékenységvarázslás volt, ugyanakkor megjelentek a boszorkányok, a gonosz, a rossz szellemek elűzésére vonatkozó rituálék is.

adventi szokások

Adventi szokások, hagyományok, hiedelmek

A téli népszokásaink két nagyobb dátum köré csoportosulnak. A mezőgazdasági munkák végeztével a karácsonyi ünnepkör szokásai alakultak ki, amelyekkel a gazdálkodás és az egyéni élet sikerét próbálták meg befolyásolni, és vízkeresztig, a farsangi időszak kezdetéig tartottak.

A karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe: Jézus születése napja, az egyházi év kezdete. A karácsonyi ünnepkör a változó dátumú adventtel kezdődik. Advent első napja minden évben a november 30-i András naphoz legközelebb eső vasárnap. Ettől a naptól kezdve tilos minden hangos, zenés szórakozás: mulatság, tánc, lakodalom.

A négyhetes adventi időszak az ünnepre felkészülés és a böjt jegyében telt. A katolikus egyház eredetileg minden héten szerdán, pénteken böjtöt, szombaton a hústól való tartózkodást rendelte el. A vallási előkészületek másik elemei a hajnali misék, a roráték voltak.

Adventi időszakra eső jeles napok

Ezekhez a kitüntetett napokhoz termékenységvarázslás, termés-, időjárás-, férj-, sőt haláljóslás is kapcsolódott. Mágikus módszerekkel igyekeztek megalapozni a következő esztendő sikerét a földművelés, állattartás és társaskapcsolatok terén. Ennek egyik eszköze a gonosz, rossz szellemek, a boszorkányok elűzése volt.

Az advent időszakában készültek fel a karácsonyi játékok előadói, a betlehemesek, a kántálók, ostyahordók a karácsonyi műsorra. Egyes vidéken már advent idején megkezdődött a kántálás és a betlehemezés.

Szent Andás napja az advent első vasárnapjának dátuma meghatározásánál is segítségünkre van. A lányok András estéjén a párnájuk alá férfiruhát és fésűt tettek, hogy megálmodják jövendőbelijüket.

Miklós napján jön az ajándékokkal és minden földi jóval megrakott teli zsákjával a mikulás. A finnek szerint egyenesen a lappföldi Roveniemi városából.

Luca napján készül többek között a háromlábú luca széke, amire a karácsonyi éjféli misén felállva megláthatók a boszorkányok. Ezen a napon a lányok közös szórakozása volt a gombócfőzés és az ólomöntés, amelyek segítségével jövendőbelijük neve derülhetett ki.

Napjainkban az ünnepi előkészületekhez szorosan hozzátartozik az adventi koszorú, amit akár a saját magunk is elkészíthetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük