Mikulás vagy télapó? + kvíz

Már az ovisok új fújják, ha december 6, akkor jön a mikulás vagy a télapó. A mikulás ajándékozás szokása Szent Miklós nevéhez kötődik. Az Ő tisztelete a bizánci, majd a kopt egyházban terjedt el a VI. században, majd a római katolikus egyház is átvette. December 6-át, a szent püspök temetésének napját a 9. századtól ünnepeljük. Szent Miklós története mellett az is elmesélem, a világ egyes helyein, ki viszi az ajándékot a Mikulás helyett és egy kvízzel is tesztelheted tudásod.

Szent Miklós története

Miklós püspököt a tizennégy segítő szent közé sorolják. Sokan a védőszentjükként tisztelik, pl. tanulók, gyermekek, leányok, hajósok, foglyok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek, jogászok.

A névadó Myrai Szent Miklós a 4. században élt, az egyik legismertebb, legnépszerűbb szent a világon. Kevés valódi tényt tudunk életéről, a legendák szerint már születése napján felállt a fürdőkádban. A böjtöt már csecsemő korában megtartotta, böjti napokon csak naponta egyszer szopott. Felnőttként sokat jótékonykodott.

Amikor megtudta, hogy szomszédja a szegényes körülményeik miatt nyilvánosházba akarja adni a három lányát, a család segítségére sietett. Éjjel a nyitott ablakon át egy pénzzel teli erszényt dobott be a szegény család házába. A rengeteg arany megmentette a lányokat a megszégyenítéstől és mindhárom lány tisztességgel férjhez mehetett.

A Miklós napi magyar népi hagyományok német eredetűek, a középkori szerepjátékokon alapulnak, amelyekkel a szent püspök jótéteményeiről emlékeztek meg. Ebből a hagyományból alakult ki az, hogy a Mikulás házról házra járva dicséri és ajándékkal halmozza el vagy virgáccsal bűnteti meg a gyerekeket.

Az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező Mikulás hagyománya csak a 19. században terjedt el. Az 1950-es évektől  lett divat a Mikulás helyett a Télapó elnevezést használni.

A magyar néphagyomány szerint a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte segítőivel a manókkal, angyalokkal és krampuszokkal együtt. A krampusz elnevezés német nyelvterületről származik, a misztériumjátékok negatív figurája, maga az ördög volt. Eredetileg Krumm-Fuss, vagy Klump-Fuss volt a neve, utalva az ördög sántikáló és kilógó lólábára.

Napjainkban elterjedtebb az a nézet, hogy a Mikulás Lappföldön, az északi sarkkörön túl, a finnországi Rovaniemiben él és segítők nélkül, rénszarvasok által húzott szánon érkezik a gyerekekhez.

Az Amerikai Egyesült Államokban Santa Claus néven ismert karácsonyi ajándékhozó nem december 6-án, hanem 25-én örvendezteti meg a kicsiket. Az Északi-sarki lakhelyéről indulva december 25-én 9 rénszarvas repítette szánjával körbe repüli a földet. A kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyez el, a gyerekek pedig tejjel és süteménnyel várják.

Honnan származik a Télapó név?

Sokan úgy tartják, hogy az 1950-es években keletkezett a Télapó szavunk, amikor a vallási eredetű, Mikulás név használatát el akarták törölni a köztudatból. Ezen nézet szerint az orosz Fagy apó fordításból keletkezett, valójában viszont már az 1880-as években is létezett. Arany János Téli versében is találkozhatunk vele, igaz itt még két szóban írva:

Ej, ej, garázda tél apó!
Ki ördög hítta kelmedet,
Hogy sz. Mártonnap tájba’ hó
Borítja házi telkemet?

Ki hozza az ajándékot az egyes országokban?

 • Németországban Weihnachtsmann, (szó szerinti fordításban Karácsonyapó) az ajándékozó. Észak-Németországban azonban egy középkori lovag, Ruprecht az ajándékozó.
 • Az angoloknál Father Christmas.
 • A franciáknál Père Noël.
 • Amerikában a magyar elnevezéssel rokon, Szent Miklósnak megfelelő Santa Claus. Szánhúzó rénszarvas ok kísérik, a legismertebb Rudolf, akinek vörös az orra, kissé esetlen, de aranyból van a szíve. figuráját Róbert May író története ihlette.
 • Svédországban a Jultomten vagy Tomte manó hozza az ajándékokat
  , vajas-mandulás kásával kell megkínálni.
 • Dániában a Julemand, a Karácsonyember látogat és Grönlandon lakik.
 • Az „igazi” Télapó, Joulupukki Finnországban a Lappföldön lakik
  1985 óta. Szenteste viszi az ajándékokat rénszarvas szánon. A bakkecskéjét Nuuttipukkinak nevezik. Ez a patás a pogány hagyományból származik, a téli napforduló jelképe ugyanis sok népnél egy kecske istenség volt.
 • Hollandiában a „Sint(er) Klaas”-nak nevezett Mikulás fehér lovon jár
  , december hatodikán érkezik Spanyolországból. Kísérője Fekete Péter, a fekete bőrű, egyes legendák szerint marokkói fiú.
 • Olaszországban vízkeresztkor egy nő, La Befana az ajándékozó.
  Annak idején gyalog indult Betlehembe, hogy ajándékot vigyen a kisjézusnak. A legenda szerint eltévedt, azóta is keresi az utat, közben pedig nagy zsákjából megajándékozza a gyerekeket.
 • A spanyol kisgyerekek a napkeleti bölcsektől (Háromkirályok: Los Reyes Magos) vagy a Télapótól (Papá Noel) várják az ajándékot.
 • Portugáliában ilyenkor Télapó és Karácsonyapó is dolgozik.
 • Szlovéniában Dedek Mraz a Télapó neve.
 • Mexikóban Niño Dios a kis Jézus ajándékoz.
 • Costa Ricában és Kolumbiában El Niño, a Jézuska veszi az ajándékokat
 • Brazíliában és Peruban a Papa Noel a Karácsonyapó.
 • Oroszországban Gyed Maróz, a „Fagy Apó”, illetve a Fagyok Nagyapja ajándékoz, aki Babuskával és unokájával Sznyegurocskával „Hóleány” jár.
 • Lengyelországban a Święty Mikołaj látogatja meg a gyerekeket.

Mennyire ismered a Mikulás-ünnepet?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

 1. Erika Ortl szerint:

  A Magyar Orszagon Karacsonykor a Jezuska hozza az ajandekokat, ezt a szokast ismertuk gyerekkoromban.
  A Szekelyeknel pedig az angyalka hozza az ajandekokat a szokas szerint.
  Ezt tudtam meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük