Vízkereszt, amikor búcsúzunk a karácsonyfától

Január 6-án, vízkereszt napján zárul a karácsonyi ünnepkör és kezdődik a farsangi időszak, amit majd a húsvét előtti 40 napos nagyböjt követ majd. Hagyományosan ezen a napon bontjuk le a karácsonyfát.
 vízkereszt

Mi az a Vízkereszt és mit ünnepel ilyenkor a keresztény világ?

Vízkereszt, korábbi nevén Szentkereszt napján emlékezik meg katolikus egyház a három napkeleti bölcsről, más néven a háromkirályokról (Gáspár, Menyhért, Boldizsár),  Jézus megkereszteléséről valamint Jézus első csodájáról, amikor a Kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta. A római egyház Epiphania Domini azaz Az Úr megjelenése néven ünnepli.
A megkeresztelés emlékére vízszentelést végeztek a templomokban. A megszentelt vízzel aztán a hívek meghintették a házaikat (ezt koleda, vagy koledálás néven hívták), hogy elűzzék a gonosz szellemeket.
A szentelt vizet háromkirályok vizének is hívták és sokoldalúan használták, pl. gyógyításra, a mezőgazdaságban és az állattartásnál is. A víz megszenteléséből (megkeresztelés) ered a magyar vízkereszt elnevezés.
Vízkereszt a „karácsonyi tizenketted” (12 napos ünnep) zárónapja. Ebből származik az ünnep angol Twelfthday, azaz Tizenkettedik nap elnevezése.
A hagyomány szerint ezen a napon kell lebontani a karácsonyfát. Ettől a naptól kezdődik a farsangi vagy báli szezon.

Természetesen időjárás jóslás is párosul a vízkereszthez. Úgy tartották, ha Vízkeresztkor esik, akkor hosszú, csapadékos lesz a tél. Hideg idő esetén korai tavaszban reménykedhetünk, enyhe idő esetén pedig még előttünk a hosszú tél. Egyes helyeken azt mondták, hogy ezen a napon fonni kell, mert akkor hosszú lesz a kolbász.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy + 5 =