Kánai mennyegző, ahol a víz borrá válik

A január 6-i vízkereszt Jézus megkereszteléséről kapta a nevét. A katolikus egyház azonban másik két eseményt is társít ehhez a naphoz. Ez a napkeleti bölcsek, vagyis betlehemi háromkirályok napja is. Továbbá ezen a napon volt a kánai mennyegző, ahol Jézus a vizet borrá változtatta. A galilieai lakodalomban történt csodatétel azért is különleges, mert ezt tartják Jézus első csodájának.

terített asztal: sajt, gyümölcs, bor

Kánai mennyegző, ahol a víz borrá válik

A zsidóknál az volt a szokás, hogy ha leány volt a menyasszony, akkor egy teljes hétig, ha özvegyasszony ment újra férjhez, akkor 3 napig tartott a mennyegző.

A vendégek naponta jöttek és mentek, a násznép cserélődöt, a násznagynak és az étel-italnak mindvégig ki kellett tartania. A vendégek étellel való ellátása az étekmester feladata volt. Ha a lakodalom egy hétig tartott, könnyen előfordulhatott, hogy elfogyott a bor. Ez történt a galilieai Kána településen tartott lakodalomban is.

A kánai mennyegzőn Jézus anyja, Mária és Jézus és tanítványai is résztvettek. Mária figyelmeztette Jézust, hogy fogytán a bor. Erre Jézus megtöltetett hat kőkorsót vízzel,melyet borrá változtatott.

A násznép meg is dicsérte a vőlegényt, hogy az utolsó napokra is jó minőségű bort tartogatott, nem csak lrét a már kapatos násznépnek. Ez volt Jézus első csodatétele, mely dicsőségét hirdette. Ettől kezdve tanítványai hittek benne.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük