Mikor van a farsang farka?

Farsang farka kifejezéssel a farsangi időszak utolsó napjait illetjük. Ekkor zárul a báli szezon, elfogyasztjuk az utolsó fánkokat és elkezdjük a húsvétig tartó böjtöt. Tudj meg többet is róla!

farkas farka

Farsangi szokások

A vízkereszttől a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a farsang a mulatozás időszaka. Ez volt a párválasztási és egyben az esküvői szezon is, mivel a húsvéti böjt idején már tilos volt táncolni és esküvőt tartani. Farsangkor a falvakban a bálokat tartottak, ahol a lányok bokrétát adtak a kiszemelt legénynek. Ha a fiúnak is tetszett a lány, azzal jelezte, hogy a farsang végén a kalapjára tűzte.

Farsang farka ideje

A farsang farka kifejezés a farsangi időszak utolsó napjait takarja. Farsang farkának első napja a farsang vasárnapja. További elnevezései: csonthagyóvasárnap, ötvenedvasárnap, sonkahagyóvasárnap, hathagyóvasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroskavasárnap (piroska nevű kalács után), vővasárnap (az ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), sardóvasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), vajhagyóvasárnap (görögkatolikusoknál).

Farsang vasárnapján van a leghíresebb karneválok, pl. Velencei karnevál, Riói Karnevál fő attrakciója.

Hazánkban is több helyen ünnepelnek ilyenkor. Legismertebb a Mohácsi Busójárás, ami 2009-ben felkerült „Az emberiség szellemi kulturális örökségének” reprezentatív listájára.

Hétfő a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot, ahol a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. További elnevezései: húshagyó hétfő, böjtelő hétfő.

A húshagyókedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja, a farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek elfogyására). Ezen a napon általában szalmabábut (kisze) vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.

A húshagyókeddet követi a hamvazószerda, amely a 40 napos nagyböjt kezdete. A mai magyar gyakorlat szerint az ezt követő nap a torkos csütörtök, bár ennek egy héttel korábbra kellene esnie.

A farsang vasárnapjának dátuma minden évben változó, így tehát a farsang farka is minden évben más időpontra esik.

Farsang farkának utolsó napja 2024 és 2035 között

 1. február 13.
 2. március 4.
 3. február 17.
 4. február 9.
 5. február 29.
 6. február 13.
 7. március 5.
 8. február 25.
 9. február 10.
 10. március 1.
 11. február 21.
 12. február 6.

A február szerte a világon a farsangról, a féktelen mulatozásról, a bálokról szól. A karneváloknak a legtöbb országban több évszázados hagyománya van, mégis mindenütt egy kicsit másképp ünneplik. Megpróbáltam összeszedni, hogy melyek a leghíresebb karneválok a nagyvilágban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük