Mikor van a farsang farka?

Farsang farka kifejezéssel a farsangi időszak utolsó napjait illetjük. Ekkor zárul a báli szezon, elfogyasztjuk az utolsó fánkokat és elkezdjük a húsvétig tartó böjtöt. Tudj meg többet is róla!

farkas farka

A vízkereszttől a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a farsang a mulatozás időszaka. Ez volt a párválasztási és egyben az esküvői szezon is, mivel a húsvéti böjt idején már tilos volt táncolni és esküvőt tartani. Farsangkor a falvakban a bálokat tartottak, ahol a lányok bokrétát adtak a kiszemelt legénynek. Ha a fiúnak is tetszett a lány, azzal jelezte, hogy a farsang végén a kalapjára tűzte.

Farsang farka ideje

A farsang farka kifejezés a farsangi időszak utolsó napjait takarja. Farsang farkának első napja a farsang vasárnapja. További elnevezései: csonthagyóvasárnap, ötvenedvasárnap, sonkahagyóvasárnap, hathagyóvasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroskavasárnap (piroska nevű kalács után), vővasárnap (az ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), sardóvasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), vajhagyóvasárnap (görögkatolikusoknál).

Farsang vasárnapján van a leghíresebb karneválok, pl. Velencei karnevál, Riói Karnevál fő attrakciója.

Hazánkban is több helyen ünnepelnek ilyenkor. Legismertebb a Mohácsi Busójárás, ami 2009-ben felkerült “Az emberiség szellemi kulturális örökségének” reprezentatív listájára.

Hétfő a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot, ahol a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. További elnevezései: húshagyó hétfő, böjtelő hétfő.

A húshagyókedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja, a farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek elfogyására). Ezen a napon általában szalmabábut (kisze) vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.

A húshagyókeddet követi a hamvazószerda, amely a 40 napos nagyböjt kezdete. A mai magyar gyakorlat szerint az ezt követő nap a torkos csütörtök, bár ennek egy héttel korábbra kellene esnie.

A farsang vasárnapjának dátuma minden évben változó, így tehát a farsang farka is minden évben más időpontra esik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük