Mi az a mirha?

A szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) neve talán nem sokat mond, de ha azt mondom mirha, akkor sokaknak ismerős a név a Bibliából. A balzsamfa mézgás, illatos gyantájából készül a mirha és a mirhaolaj. Jézus születésekor napkeleti bölcsek (háromkirályok) érkeztek a júdeai Betlehembe a kisded üdvözlésére.Kincsesládikból előkerültek az ajándékok: aranyat, tömjént és mirhát vittek a megváltónak és családjának.

mirha

Mi az a mirha?

A betlehemi királyok aranyat, tömjént és mirhát vittek a kisded Jézusnak ajándékba. Ezek nemcsak becses, fejedelmi ajándékok voltak, fontos jelentés trtalmuk is volt. Az arany a királynak, a tömjén az Istennek, a mirha az érettünk meghalt és feltámadt Megváltónak szólt.

Az arany nem szorul magyarázatra, az mai napig ismerjük és komoly értékkel bír. A tömjén és mirha azonban az európai kultúrákban kevésbé ismert.

A mirha fajok (Commiphora sp.) és ezek legismertebbje a szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) Északkelet-Afrika és Arábia félsivatagos helyein őshonos, szárazságtűrő cserje vagy kisebb fa. A gyantajárataiban termelődő illatos mézga sebzéskor kifolyik, belőle előállított szirupot mirhának, ennek illóolaját mirhaolajnak nevezik.

A szomorúfűzre emlékeztető, lecsüngő ágú növény illatos mézgája, a mirha ősidők óta ismert, keresett luxuscikk, gyógyeszköz, füstölő- és kultikus szer.

Napjainkban főleg Mekka környéki szigorúan őrzött helyeken termesztik, a balzsamkészítés módszerét pedig titkosan őrzik. A görögök füstölőszernek használták, s tőlük a rómaiak is átvették. Vergilius szerint gyógyhatású préselt olaját hajkenőcsnek, Ovidius szerint szépítőszernek és orvosságnak használták, borkezeléshez való adalékot készítettek belőle.

Aloéval keverve a bőr illatosítására, az aloé erős konzerváló ereje miatt holttestek bekenésére szolgált. Borral keverve bódító italát fájdalomcsillapításra is használták.

A mirha az odaadás, az Istennek adott áldozat jelképe: a megsebzett növény gyógyírt ad, illata kedves Isten előtt.

Mirha gyógyhatásai

A mirhát napjainkban is használhatjuk gyógyászati céllal, de kizárólag csak külsőleg vagy feldolgozott formában. Előírás szerinti használatánál mellékhatása nincs, az arra érzékenyeknél azonban allergiás reakciót válthat ki.

A mirha nagyon jó gombaölő, gyulladásgátló és fertőtlenítőszer, ezért sebgyógyulás elősegítésére és sebfertőtlenítésre igen hatásos. Megszünteti az emésztési zavarokat és az étvágytalanságot. Enyhíti a légúti panaszokat. Szabályozza a menstruációt, seb- és fekélygyógyító, erősíti az immunrendszert. A mirhaolaj gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.

Fogkrémek és szájvizek összetevőjeként találkozhatunk vele.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük