Mi az a mirha?

A szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) neve talán nem sokat mond, de ha azt mondom mirha, akkor sokaknak ismerős a név a Bibliából. A balzsamfa mézgás, illatos gyantájából készül a mirha és a mirhaolaj. Jézus születésekor napkeleti bölcsek (háromkirályok) érkeztek a júdeai Betlehembe a kisded üdvözlésére. Kincsesládáikból előkerültek az ajándékok: aranyat, tömjént és mirhát vittek a megváltónak és családjának.

mirha

Mi az a mirha?

A betlehemi királyok aranyat, tömjént és mirhát vittek a kisded Jézusnak ajándékba. Ezek nemcsak becses, fejedelmi ajándékok voltak, fontos jelentés trtalmuk is volt. Az arany a királynak, a tömjén az Istennek, a mirha az érettünk meghalt és feltámadt Megváltónak szólt.

Az arany nem szorul magyarázatra, az mai napig ismerjük és komoly értékkel bír. A tömjén és mirha azonban az európai kultúrákban kevésbé ismert.

A mirha fajok (Commiphora sp.) és ezek legismertebbje a szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) Északkelet-Afrika és Arábia félsivatagos helyein őshonos, szárazságtűrő cserje vagy kisebb fa. A gyantajárataiban termelődő illatos mézga sebzéskor kifolyik, belőle előállított szirupot mirhának, ennek illóolaját mirhaolajnak nevezik.

A szomorúfűzre emlékeztető, lecsüngő ágú növény illatos mézgája, a mirha ősidők óta ismert, keresett luxuscikk, gyógyeszköz, füstölő- és kultikus szer.

Napjainkban főleg Mekka környéki szigorúan őrzött helyeken termesztik, a balzsamkészítés módszerét pedig titkosan őrzik. A görögök füstölőszernek használták, s tőlük a rómaiak is átvették. Vergilius szerint gyógyhatású préselt olaját hajkenőcsnek, Ovidius szerint szépítőszernek és orvosságnak használták, borkezeléshez való adalékot készítettek belőle.

Aloéval keverve a bőr illatosítására, az aloé erős konzerváló ereje miatt holttestek bekenésére szolgált. Borral keverve bódító italát fájdalomcsillapításra is használták.

A mirha az odaadás, az Istennek adott áldozat jelképe: a megsebzett növény gyógyírt ad, illata kedves Isten előtt.

Mirha gyógyhatásai

A mirhát napjainkban is használhatjuk gyógyászati céllal, de kizárólag csak külsőleg vagy feldolgozott formában. Előírás szerinti használatánál mellékhatása nincs, az arra érzékenyeknél azonban allergiás reakciót válthat ki.

Nagyon jó gombaölő, gyulladásgátló és fertőtlenítőszer, ezért sebgyógyulás elősegítésére és sebfertőtlenítésre igen hatásos. Megszünteti az emésztési zavarokat és az étvágytalanságot. Enyhíti a légúti panaszokat. Szabályozza a menstruációt, seb- és fekélygyógyító, erősíti az immunrendszert. A mirhaolaj gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.

Fogkrémek és szájvizek összetevőjeként találkozhatunk vele.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük