Fordított adventi naptár – adni jó

Jobb adni, mint kapni. Számomra ez nem üres frázis, tényleg így gondolom. Karácsony környéken meg még inkább. Ezért is tetszik nagyon a fordított adventi naptár (fordított adventi kalendárium) ötlete.

advent

Mi az a fordított adventi naptár?

A hagyományos adventi naptár vagy adventi kalendárium egy 24 részes/rekeszes naptár, amibe az adventi időszak minden napjára egy-egy apró ajándék, édesség van elrejtve. Kitalálója, a német édesanya kisfiának készítette először a 20. század elején, hogy a karácsonyt türelmetlenül váró kisfiát boldoggá tegye. A kartonra ragasztott csokikból a kisfiú december 1 és 24 között mindennap megehetett egyet. Ez a kisfiú felnőve meglátta az üzletet a dologban és piacra dobta a máig ismert ablakos adventi naptárat.

A fordított adventi naptárnak szintén 24 fiókja van, de abból nem kivenni kell, hanem beletenni. Külföldi segélyszervezetek már évtizedek óta alkalmazzák ezt a módszert. Minden egyes napon más-más cél megvalósításához kérnek hozzájárulásokat.

Nagyon jól tud működni a fordított adventi naptár a családban is. A kis gyereknek is egyszerűen megtaníthatjuk vele az adni jó érzését. Megunt, már nem használt játékai, kinőtt ruhái közül minden nap csak egyről kell lemondania és bele helyezni a fordított adventi gyűjtő dobozába. December 24-re aztán szépen megtelik a doboz és már csak azt a segélyszervezetet vagy cél személyt, rászoruló családot, stb kell megtalálni, aki örülne az adománynak.

Akár célzottan is készíthetünk fordított adventi naptárat, pl. az egyedül élő szomszéd néninek. Bármi kerülhet bele, ami hasznos lehet, nem romlandó és örömet okoz. Tehetünk bele alapélelmiszereket (konzerveket, lisztet, cukrot, étolajat, rizset, száraz tésztát, szárított gyümölcsöket, aprósüteményeket), ruhákat, ágyneműt, takarót, könyveket, játékokat, higiéniai eszközöket. Végén még egy kedves üzenettel is megfejelhetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük