Mi a manó a manófa, azaz a grincsfa? Kell ez nekünk?

A manófa, a grincsfa, röviden grincs, vagy ahogy még nevezik manósipka az utóbbi években nagyon sok ember szívét meghódította és kedvelt adventi és karácsonyi dekorációvá vált. Ugyanakkor megjelentek az ellenzői, sőt van aki egyenesen a gonosszal azonosítja. De vajon tudjuk-e mi fán terem a grincs és honnan ered?

grincsfa

Nem is értem azokat, akik nem egyszerűen egy karácsonyi dekorációt látnak az örökzöld alapú, és karácsonyi kellékkel feldíszetett alkotásban. Sokan szeretik és örömüket lelik a saját készítésű grincsfában. Miért kellene elronani az ő örömüket?

Tudom, hogy divat lett nálunk az idegen gyűlölet. Sikk mindent elutasítani, ami nem magyar. De vajon, akik így tesznek valóban mindennek ismerik az eredetét? És valóban semmit nem fogadnak el, ami nem magyar, ami idegen?

Grincsfa eredete

A grincsfa egy mesebeli lényről a Grincsről kapta a nevét, aki magányosan élt és gyűlölte a karácsonyt és elhatározta, hogy ellopja az emberektől. Theodor Seuss Geisel még az 1950-es években írta a Grincs, aki ellopta a karácsonyt című mesét, amiből aztán 2000-ben amerikai játékfilm is készült. Természetesen mint minden mesének, ennek is happy end a vége. A főgonosz jobb belátásra tér és együtt ünnepli a szeretett ünnepét az emberekkel.

A mese zöld “szörnyéről” nevezték el a manósipkaszerű, örökzöldekből készített látványos karácsonyi dekorációt.

Nincs köze tehát az ördöghöz, nem bűn grincsfát állítani a bejárati ajtó elé vagy a lakásban dekorációként használni. A grincsfának pozitív üzenete van. Szerintem aki ebbe bármilyen negatívumot is belelát, sőt még másokat is utálkozásra buzdít, az jól tenné, ha először egy kicsit magába szállna és elgondolkozna.

A grincs valóban Amerikából származik, csak úgy, mint rengeteg egyéb dolog, sőt jó néhány alapvető élelmiszerünk is, mint például a paprika, a krumpli, a kukorica. Vajon ezeket is elutasítják a magyarságukkal kérkedők?

És vajon adventi koszorút és karácsonyfát sem állítanak, mert azt sem hazánkban állítottak először?

És mi a helyzet a kis jézussal, akinek születését ünnepeljük karácsonykor? Ő magyar lett volna?

Szerencsére a világon semmi sem fekete vagy fehér, ahogy egyetlen örökérvényű igazság sincs. Az pedig, hogy szürke lesz a világunk vagy színes, csak is magunkon múlik.

Attól, mert valakik másként gondolkodnak, vagy élnek, nincs jogunk ítélkezni felettük.

Magam sem vagyok egy amerika fan. Nem fogadok el, de nem utasítok el mindent, ami onnan érkezik. A jó vastag tésztából készült hawaii pizzából köszönöm nem kérek. Nem azért, mert utálom vagy elvből elutasítom a pizzát. Sőt még azért sem, mert magyar pizzát eszem, ami nem is létezik. Egyszerűen nem az ízlésemnek való. De azért elfogadom, ha mások a vékony tésztás, paradicsomos olasz pizza helyett erre voksolnak. Szíve joguk.

Szerencsére nem olyan világban élünk, hogy parancsra kellene cselekednünk. Szabadon dönthetünk pizza és grincsfa állítás ügyben is.

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Theisz István szerint:

    Jó napot! Érdeklődni szeretnék hogy a képen látható grincs fákból önöknél van lehetőség vásárolni? Köszönöm válaszát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy − tizenkettő =