Szeptember: Szent Mihály hava, Földanya hava

Szeptember az év kilencedik hónapja. Ekkor kezdődik az ősz, az iskola. Megváltozik a táj is: sárgába és izzó pirosba ölteznek a fák. Leginkább Őszelő, Szent Mihály hava vagy Földanya néven ismerték régen, de Tigrisként vagy Almaszüret havaként is emlegették. Több babona is kapcsolódik hozzá, szeptember 1-je a hónap egészére jósolja meg az időjárást.

Szeptember: Szent Mihály hava, Földanya hava

Szeptember: Szent Mihály hava, Őszelő, Földanya hava

A hónap neve a latin septem szóból ered melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: gyümölcsönös.

A hónap horoszkóp csillagjegyei:

Szűz (augusztus 23. – szeptember 22.) és
Mérleg (szeptember 23. – október 22.).

A mezőgazdaságban a szeptember a teljes betakarítás, majd a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka. A meteorlógusok Őszelőként tartják számon, a régi székely naptár szerint Földanya havának nevezik, régi magyar katolikus neve pedig Szent Mihály hava.

Szeptemberi ünnepek, babonák, népi hiedelmek, hagyományok

„Olyan lesz egész szeptember, milyen idő jön Egyeddel.” -tartja a mondás. A hónap Egyed napjával kezdődik. „A jószág ehet, ha elmúlt Egyed!” – ekkor kezdték el hizlalni a sertést, amit karácsonyra vágtak le. Ha mennydörgés hallatszik, jövőre jó termést hoznak majd a földek. Egyes vidékeken e napon kezdték a búza, máshol a rozs vetését.

Amilyen 5.-én Lőrinc napján, olyan lesz az egész ősz. Ha napsütéses, akkor derűs őszünk lesz. Ha viszont esik, akkor borongós hónapok következnek.

A hónap 8. napja, Kisboldogasszony napja, ezen a napon ünnepli a Katolikus Egyház Szűz Mária születését. Azért lett szeptember 8. az ünnep, mert ezen a napon szentelték fel azt a templomot, amely azon a helyen van, ahol a hagyomány szerint Szűz Mária született. Ez a templom a mai napig áll, Szent Annának szentelve.

Az ünnep Magyarországon kedvelt búcsúnap. A hívő asszonyok kimentek a szabadba napfelkeltét várni, csatlakozni az anygalokhoz, akik ilyenkor Mária ünneplésén örvendeznek a mennyben. Úgy tartották, aki arra érdemes, a felkelő napban meglátja Máriát.

Ez a nap a következő 4 hétre jelzi előre az időjárást. Sok helyen ekkor kezdték a vetést, meg is szentelték a vetőmagot. Bizonyos vidékeken ekkor kezdték el vetni a gabonát, amelyet Kisboldogasszony napjára virradóra kitettek a szabadba, hogy a harmat érje, „az Úristen szentelje meg.”

A népi megfigyelés szerint ekkor búcsúznak el a a fecskék, és ekkor kezdték el a dióverést is, ezért használatos a „fecskehajtó Kisboldogasszony” elnevezés is.

Szeptember 8 után általában szép, napsütéses hetek következnek, kezdődik a „vénasszonyok nyara”.

Szeptember 12-én, Mária napján a rokonokat kacsával, töltött káposztával, lepénnyel és kaláccsal vendégelik meg. Több helyen ez a búcsú napja. Ha ezen a napon jó az idő, akkor hosszú, szép, napsütéses őszre számíthatunk.

Szeptember 17.-e Zsófia napja. A nép megfigyelés szerint, ha eddig nem indulnak el a fecskék délre, akkor az új évig nem lesz kemény tél. Egy másik időjárás jóslás alapján, ha villámlik szeptember 17-én, szép lesz az ősz, viszont kemény télre számíthatunk.

Ha szeptember 18-án elered az eső, negyven napon át el sem áll. Aggódtak is a gazdák, hiszen hamarosan itt a vetés ideje, és ha e napon esik az eső, a népi hagyomány szerint négy ökörrel sem lehet majd a szekeret kihoznia sárból.

Ha viszont jó az idő, megnyugodhatunk, mert negyven napig szép, napfényes őszben lesz részünk.

Egyes helyeken a szeptember 21-i Máté nap hetében kezdték el vetni az őszi búzát. Máshol ekkor nem szántottak, hogy a gaz ne árassza el a földeket. Abban azonban egyetértettek, hogy ezen a héten kell a magnak a földbe kerülnie, hogy jó legyen a termés. Tiszta idő bőséges bortermést ígér.

Szeptember 22 az őszi napéjegyenlőség napja, azaz az éjszaka és a nappal egyenlő hosszúságú. Ezen a napon napkeltétől napnyugtáig azon dolgozhatunk, hogy egyensúlyt teremtsünk életünkben, annak leginkább férfi-női oldalában.

Szeptember 25 Gellért névnapja. Szent István király bizalmasát az uralkodó halála után gurították hordóban a Dunába. A néphiedelem szerint a róla elnevezett hegy gyomrában boszorkányok élnek. Gellért napon – akár csak Luca napján – egy keresztútnál körbe kell rajzolni magát annak krétával, aki szeretné ellesni tőlük a varázslat titkát.

A szeptember 29-én, Mihály napján kelet felől fújó szél, valamint ha a juhok és disznók összefekszenek este, az kemény telet jelez előre. Ha viszont a fecskék még mindig itthon vannak, vagy az állatok nem feküdtek össze, karácsonyig enyhe időjárásban bízhatunk.

Ha Mihály napján dörög az ég, szép lesz az ősz, de kutyahideg télre számíthatunk.

Az Alföldön és Eger környékén ekkor kezdik a szüretet. A Borszűrő Szent Mihályként is emlegetett napon a déli országrészben a korábbi szüretelésnek köszönhetően megforr az újbor, és megkezdődhet a szűrése.

Szeptemberi jelesnapok

Szeptember 1.: Egyed napja népi jóslásokkal, úgy tartották, ha ezen a napon vetik el a búzát, bő termésre számíthatnak

Szeptember 3.: San Marino: a köztársaság alapításának évfordulója

Szeptember 8.: Kisboldogasszony napja: Szűz Mária születésének ünnepe a katolikus és az ortodox egyházban

Szeptember 12.: Mária napja. A Szűzanya tiszteletére szentelt templomok többsége ekkor tartja búcsúját, és a Mária kegyhelyek is benépesülnek a zarándokok sokaságától. A búcsúra a faluból elszármazott rokonokat, barátokat is meghívják, bőséges étellel, itallal várják a vendégeket.

Szeptember 18.: Rokkantak Napja Magyarországon

Szeptember 20.: a gyermekek világnapja – UNICEF

Szeptember 21.: magyar dráma ünnepe – Madách Imre: Az ember tragédiája
Alzheimer világnap
A hála világnapja (1965-től)
Nemzetközi békenap. ENSZ ünnep.

Szeptember 22.: Európai autómentes nap

Szeptember 26.: A nyelvek európai napja
A Tiszta hegyek napja

Szeptember 27.: A Turizmus és az Idegenforgalom Világnapja (1980-tól)

Szeptember 29.: Szent Mihály arkangyal ünnepe.Ő az egyike a hét főangyalnak, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa.

A kávé világnapja.

Szeptember 30.: A Népmese Napja

Szeptember 16–22.: európai mobilitási hét 2002 óta

Szeptember első vasárnapja: bányásznap Magyarországon. 1951 óta, azelőtt Borbála napján, december 4-én tartották.

Szeptember második szombatja: Elsősegélynyújtás Világnapja

Szeptember harmadik szombatja: takarítási (szemétszedési) világnap

Szeptember utolsó vasárnapja: a Fehér Kendő napja: a Grúziai nők tiszteletére, Magyarország 1994-ben csatlakozott felhívásukhoz, hogy minden év szeptember utolsó vasárnapján a nők gyűljenek össze fehér kendőben a béke és fegyverszünet kifejezése képpen.
Hallássérültek Világnapja
A szív világnapja
Tengerészeti Világnap

Szeptember harmadik hétvégéje: „Európai Örökség Napok – Nyitott Kapuk”: múzeumok, emlékhelyek és műemlékek megnyitása: ingyenes látogatás lehetővé tétele a cél, főként olyanoké, amelyekbe más alkalommal nem lehet bejutni. Magyarország 1992-ben csatlakozott e rendezvénysorozathoz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük