Kávé Világnapja – szeptember 29

Ma már mindennek van világnapja, természetes a sokunk napját indíó kávénak is. Azt gondolnánk, hogy a mikor van a Kávé Világnapja kérdésre egyszerű válasz adható, de valójában ez nem így van. Magyarországon szeptember 29-én ünnepeljük a fekete nedűt, de egyes országokban más napra esik az ünnepe.

kávé világnapja - egy csésze kávé

Kávé Világnapja – szeptember 29

A Kávé Világnapjának ünneplése eredetileg Japánból indult, 2009 óta azonban Magyarországon és szinte egész világon köszöntik a kávét és a kávézás élményét.

2014-ben a Nemzetközi Kávé Társaság október 1-jét jelölte ki a Kávé Világnapjának, viszont sok ország továbbra is a korábbi hagyományokat követve szeptember 29-én ünnepel. Vannak azonban ettől eltérő időpontok is, például Portugáliában április 14-ét, míg Peruban augusztus 22-ét tartják a kávé világnapjának.

Honnan származik a kávé és neve?

Kávé szóval illetjük a kávéfajok magvainak feldolgozásával állított terméket (pl. pörkölt kávé, szemes kávé, babkávé, őrölt kávé), és a belőle előállított italt, a világszerte népszerű élvezeti cikket is.

A legendák szerint a kávé Etiópiából származik és innen indult világhódító útjára. A kávé szó eredetét is innen származtatják. A monda szerint egy, az etióp Kaffa város közelében élő pásztor figyelte meg, hogy kecskéi egész éjjel ébren maradtak, ha korábban egy bokor piros bogyóit fogyasztották el.

Más feljegyzések szerint Jemen területén kezdték el először termeszteni , és innen török közvetítéssel jutott el Európába és világ más tájaira. Fltételezések szerint az angol „coffee” szó az arab „Qahwah” szóból eredeztethető, aminek a jelentése a „bab bora”.

A szubtrópusi területeken őshonos növénynek a termését hasznosítjuk, ami a csonthéjas bogyós gyümölcsökhöz áll a legközelebb. A kávécserje termését gyakran kávébabnak hívjuk, de a formáján kívül semmi köze sincs a babhoz.

Több, mint 120 kávécserje faj ismert, amiből kettőt termesztenek nagyobb mennyiségben. Az arabica és robusta kávébab adja a kávé fogyasztás több, mint 99 százalékát. 

Az a szokás, hogy a kávét legtöbbször egy pohár vízzel együtt szolgálják fel, Ausztriában terjedt el az 1670-es években. A bécsi kávéházakban kezdték, szakértők javaslatára a kávét ezüst tálcán, egy pohár víz kíséretében felszolgálni.

Érdekességek a kávéról

A kávé fő hatóanyaga a koffein, ami élénkítő hatású. Mértékkel fogyasztva a kávé egészséges, csökkenti a szívroham, az Alzheimer-kór és a diabétesz kockázatát is. Kutatók becslései alapján egy átlagos ember számára 80-100 adag kávé jelent halálos dózist.

A kávézás kultúrájáról kapcsán nem feledkezhetünk meg az 1892-ben született Illy Ferencről, aki forradalmasította a kávézást. A magyar származású üzletember nevéhez fűződik az aromazáró feltalálása, ami megőrzi a kávé illatát, aromáját és zamatát. Szintén neki köszönhetjük az automata kávéfőző feltalálását. Nevével szerte a világban találkozhatunk, ugyanis az egyik legismertebb kávémárka viseli nevét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük