Mi a szökőnap és mikor van?

Több szempontból is érdekes év ez a 2020. Egyrészt itt volt február elején a 2020.02.02 dátum, ami visszafelé olvasva is ugyazaz. Másrészt az idén szövőév van. Ma pedig, 2020. február 24-én szökőnap van. Na de mi a szökőnap és miért pont február 24-én van?

mi a szökőnap

Mi a szökőnap?

A szökőnapnak azt az egy plusz napot nevezzük, amelyekkel a kb. négy évenkénti szökőévek meghosszabbodnak, hogy a naptár szinkronba kerüljön a csillagászati (tropikus évvel) vagy évszakok szerinti idővel.

Mikor van szökőnap?

Ezt aztán igazán egyszerű megjegyezni. Minden szökőévben február 24-én van a szökőnap.

Míg a szökőév kiszámításához néhány egyszerű szabály ismerete szükséges, addig a szökőnap fixen február 24-e, de természetesen csak is a szökőévekben.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem február 29-e a szökőnap. Teljesen jogikus is lenne, hisz a február csak a szökőévekben 29 napos, egyéb években csak 28 napból áll. Február 29-i dátum tehát csak négy évente szerepel a naptárban, de ezzel a plusz egy nappal is még mindig a február a legrövidebb hónapunk.

Annak okát, hogy február 29 helyett február 24-ét tekintjük szökőnapnak, a hagyománytiszteletben kell keresni. A római naptár megalkotásakor Julius Caesar rendelte úgy, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”.

Amikor a ma is használt Gergely naptárt 1582-ben megalkototta Gergely pápa, akkor Julius Caesar kejelentését helyben hagyta. Márciustól hat napot visszaszámlálva a február 24-et kapunk, tehát február 24 a szökőnap.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 5 =