Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap

2022. szeptember 16. és 22. között huszonegyedik alkalommal szervezik meg a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése céljából az Európai Mobilitási Hét programjait. A kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. Magyarország több települése is kínál programokat és kedvezményeket a kitűnő kezdeményezéshez kapcsolódva.

kerékpározó szerelmespár

Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hét minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre. Ezekben a napokban az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítésére- Különböző programokkal, kedvezményekkel ösztönzik a lakosokat, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat helyetti alternatívákat, és a környezetkímélőbb tömegközlekedést válasszák.

2022-ben a rendezvény mottója a „Jobb kapcsolatok”, ami közlekedésszakmai szempontból is sokrétű jelentéssel bír. Egyrészt kiemeli és elősegíti az olyan emberek együttműködését, akik szaktudásukkal, kreativitásukkal és elkötelezettségükkel növelik a fenntartható mobilitással kapcsolatos tudatosságot. Másrészt törekszik az aktív mobilitást támogató magatartás előmozdítására, valamint célként tűzi ki a kapcsolatteremtést a már ismert csoportok és az új közösségek között.

A rendezvény keretében a hétvégn ismét a gyalogosoké volt a Szabadság-híd.

Autómentes Nap

Az Európai Mobilitási Hét zárónapja, szeptember 22-e minden évben az Autómentes Nap. 1998 óta minden évben megtartják a környezettudatosságra fókuszálva.

Felhívja az emberek figyelmét

  • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
  • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
  • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
  • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az autómentes napon is több programot tartanak.

Budapesten az M4-es metró vonalán díjmentes élőzenei koncertet tartanak az Autómentes Napon a Szent Gellért téri metróállomáson.

A helyközi közlekedés terén pedig igen kedvezményesen utazhatunk szeptember 22-én: egy jeggyel bárhova elutazhatunk az országon belül. A MÁV honlapján található tájékoztatás szerint egy darab, legalább 100 km-es helyközi tömegközelekedési vonat- vagy buszjegy megvásárlásával bejárhatjuk egész Magyarországot.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük