Így készülnek virágtartók újrahasznosítással

Mondják, hogy a kertészkedés drága mulatság. Na, de melyik hobbi nem az manapság? Ettől függetlenül a blogjaimban igyekszem megmutatni, hogy nincs szükség feltétlenül drága kellékekre a kertekben, a balkonokon. Az egyszerű kiegészítők is megteremthetik a megfelelő stílust és légkört. Virágtartók újrahasznosítással is készülhetnek, még akár a nagymama kicsorbult tálalóedénye is új életet kezdhet az erkélyen.

Színes virágtartó újrahasznosítással házilag

Virágtartók újrahasznosítással

A kertészeti árudákban, virágüzletekben igazi virágdömping várja a kertészkedni vágyókat. Az egynyári növényeket többnyire kis cserepekben árulják, amiket a növények már épp kinőttek. Növényváráslás után célszerű rögtön nagyobb edénybe átültetni a dísznövényeket. Na de mibe?

Igen divatos manapság az újrahasznosítás. Ehhez mondok és mutatok pár ötletet.

Érdemes körülnézni a házkörül és mielőtt bármit kidobnánk, végig gondolni, hogy tudnánk más célra hasznosítani.

Merj bátor lenni az ültetőedény kiválasztásakor is. Jól jöhetnek a kiselejtezésre ítélt, szeretett tárgyak vagy nagyanyáink antik, bájos darabjai. Némi ötlettel, kis festékkel újra varázsolhatók a konzerv dobozok, kidobásra ítélt ruhaneműk, cipők, kiegészítők.

Mielőtt bármihez is hozzákezdenél, győződj meg arról, hogy a felesleges víz eltud-e távozni az edényből. Ha nincs az alján lyuk, akkor mindenképp készíts rá!

A teraszon és a kertben minden kiegészítő arra szolgál, hogy a növények szépsége jól érvényesüljön. Az aktuális divatot követve minden évben új formájú és színvilágú dekoratív edényeket vásárolhatunk. Elég nagy luxus lenne, ha minden évben kidobnánk az előző évben használt ültetőedényeket és akkor a környezetkárosító hatásukról még említést sem tettem. Mindenkit inkább arra buzdítok, hogy mentse, ami menthető.

A régi cserepek, virágtartók festéssel új, üde színt kaphatnak.

A nagy hordók színesre festve virágtartóként vagy akár esővíz gyűjtőként is szolgálhatnak. A műanyag palackok hasznosításának csak a képzeleted szab határt. 

 A kiselejtezett kád, tál vagy vödör mozaik borítással igazán izgalmas és dekoratív kinézetet kaphat. De akár az építkezésnél megmaradt zsalukő is beburkolható.

Mozaikkal kirakott kaspó zsalukőből saját kezűleg

Megmaradt deszkákból, falécekből, régi fiókokból egyszerűen barkácsolhatunk virágtartót.

Nagy divatja van a mini kerteknek, a miniatűr kertészkedésnek. A tojáshéjba való vetés húsvéthoz közeledve igazán aktuális.

A nagyi padlása mindig tartogat valami kincset, egy bőröndöt, egy régi lavórt. Nézz szét, lehet, hogy most felfedezel valamit, ami mellett eddig elmentél, csak lomnak vélted.

Az eltörött virágcseréptől sem kell örökre lemondani. A nagyobb darabokból minikert készíthető, a kisebb darabok pedig nagyon jók kavicságynak a páraigényes növények, pl. az orchidea alá.  

Fontos: csakis olyan tárgyat válassz ültetőedénynek, aminél a vízelvezetés megoldott, mert a pangó víztől és levegő hiányától kirodhadnak a növény gyökerei!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük