Így díszítsd mozaikkal a balkont – mozaik készítés trükkjei

Az erkély, a balkon hangulatát nagyon jól feldobhatjuk sok színes kiegészítőve. A dekoratív kaspók, árnyékolók, függönyök mellett príma választás sok apró darabból álló mozaikkép vagy egyéb mozaikos tárgy. Ezeket akár saját magunk is elkészíthetjük. Mutatom is, hogy hogyan, hisz itt vannak a mozaik készítés trükkjei. 

mozaik készítés saját kezűleg

Mi a mozaik?

A mozaik kicsi méretű színes üveg-, kő- vagy kavicsdarabokból összeállított kép. Speciális változata a kis apró fadarabokból összeálló kép, de annak külön elnevezése van, azt intarziának hívjuk.

A mozaik készítés művészete kb. 5000 évvel ezelőtt Mezopotámiában alakult ki. A Kr.e. 3. században már a görögök is használták. Az első mozaikok fehér és fekete márványból készültek és paloták padlózatának díszítésére szolgáltak. A rómaiak fedezték fel, hogy a színezett üvegek alkalmazásával még színesebb, varázslatosabb kompozíciók állíthatók össze. Az üveget nem lehetett padlómozaikként használni, így alakult ki a fali mozaik, amit már fürdők, templomok mennyezetének és oldalfalának díszítésére is szolgáltak.

Az arabok a bizánciaktól ellesett technikát továbbfejlesztették és mázas csempékkel díszítették az épületek külső falát. A modern művészetekbe a szecessziós irányzat hozta újra divatba.

A mozaik készítés nem más, mint sok apró kő, cserép vagy csempe darab egymás mellé illesztése úgy, hogy azok egységes, harmonikus képet alkossanak.

A mozaiktechnika nemcsak nagy felületek beborítására használható, szép formájú tárgyainkat is újjávarázsolhatjuk vele egy kis ügyességgel és kreativitással. Elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, de sok türelmet, kitartást és áldozatos munkát igényel.

Közös családi programnak is kitűnő, főleg karantén idejére, a nyári szünetre, a szép hosszú estékre tudom ajánlani. Olcsó és élvezetes szórakozás. A gyerkőcök is kivehetik a részüket a ragasztgatásban. Ha egy-egy darabka nem pont oda kerül, ahova eredetileg szántuk, akkor sincs semmi gond, az csak egyedibbé teszi alkotásunkat. Egyszerűen nem lehet elrontani.

A mozaikkép készítéssel a közös élmény, az alkotás öröme mellett kézzel fogható, maradandó eredményt is kapunk. Ez egy olyan csapatmunka amire jó visszaemlékezni, akár borús, téli estéken is. Különösen igaz ez, ha egy-egy csempe darabkához emléket is tudunk kötni, tudjuk honnan, milyen körülmények között jutottunk a nélkülözhetetlen kincshez.

A beton virágtartó és a zsalukőből készülő virágtartó után most részletesen leírom a mozaik készítés mikéntjét.

Mozaik készítés technikája, trükkjei

A balkonon rengeteg hely és tárgy van, ami mozaik technikával megújulhat, szebbé válhat. A mozaik falat, asztalokat, székeket, kaspókat vagy akár padló dekorációt saját magunk is elkészíthetjük. A mozaik dekoráció alapanyaga lehet apró mozaikcsempe, üveg darabok vagy akár összetört díszes tárgyak darabkái.

Kellékek

  • színes cserép, csempe vagy üveg darabok,
  • fa, farost vagy egyéb anyag, ami a kép alapjául szolgál,
  • csemperagasztó,
  • csempefuga,
  • kalapács,
  • fogó,
  • szivacs,
  • újság papír,
  • rongy.

Mozaik készítés lépésről lépésre

1. Darabolás

Újságpapír vagy rongy között kalapáccsal, fogóval törd kis darabokra a kiválasztott anyagot. Fényes felületűeket válassz, mert a nem mázas darabok magukba szívják a fugát és a végén nem lehetett szépen kifényesíteni ezeket.

Célszerű azonos vastagságú anyagokat használni, mert így tudunk majd egyenletes felületet kialakítani. Egyébklént a vékonyabb darabkák egy része egyszerűen eltűnik a fugában.

Érdekes, domború felületekhez pedig épp az eltérő vastagságú csempék ajánlottak. Az anyagok összetörésénél jól jön egy szemüveg és egy védőkesztyű is.

2. Tervezés

Tervezd meg a képet, rakd ki a tervezett motívumot.

3. Ragasztás

Ha kertbe, teraszra, erkélyre tervezed a képet, mindenképp fagyálló ragasztót használj. A ragasztót a használati utasítás szerint készítsd el. Nagyobb képnél célszerű a csempék leragasztását középről kezdeni. Ha egy ábrát szeretnél készíteni, akkor érdemes a motívum melletti csempéket egységes, a motívum színeitől eltérő színnel kirakni. Ez biztosítja, hogy jobban érvényesüljön a minta.

A csempedarab hátulját kend be a ragasztóval és rakd le az alap kívánt helyére.
A ragasztónak kb. 24 órás száradási időre van szüksége, ezt mindenképp várd ki a folytatással.

4. Fugázás

Töltsd ki a réseket fugázó anyaggal. Használhatsz fehér vagy akár színes fugázó anyagot is. Színes fugát akár magad is készíthetsz akrilfesték hozzáadásával. Fontos, hogy a fugát a használati utasítás szerint keverd össze vízzel.

Kültéri használatra készülő tárgyhoz fagyálló fugázót válassz. A feltöltést csinálhatod kézzel, ronggyal, én szivacsot használtam. A fugázó elsődleges száradási ideje kb. 15-20 perc.

5. Tisztítás

A fugázó száradása után nedves ronggyal vagy szivaccsal mosd le a felesleges fugát a felületről, tisztítsd meg a felületet. Ezután kb. 24 órát várj, hogy a fuga teljesen megszáradjon.

6. Polírozás

Száradás után a mozaikot vékony fátyolréteg fedi, amit száraz puha ronggyal erőteljes mozdulatokkal el tudsz távolítani. Makacs foltok megszüntetéséhez ecetet vagy acetont használj.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük