Jógapózok, hogy mindennap jól érezzük magunkat

Jóga sorozatom harmadik részét a leggyakoribb jógapózok bemutatásának szentelem. A jóga-pozíciók, testhelyzetek, vagyis aszanák segítenek átmozgatni a testet, felgyorsítani az emésztést és ezzel biztosítják, hogy jobban érezzük magunkat. A jóga gyógyító erejéről és főbb alapelveiről már írtam, lássuk is a leggyakrabban használt jógapózokat.

jóga elmélkedés

Leggyakoribb jógapózok

A jóga gyakorlás során rengeteg különböző testhelyzetet (aszanát) alkalmaznak, amelyek közül néhány alapvető és gyakran gyakorolt poziciót említek most felsorolás jelleggel.

  • Tadasana (Állva tartás): Ez a pozíció az alapvető álló pozt jelenti, amely az egyensúlyt és a testtartást fejleszti.
  • Adho Mukha Svanasana (Lefelé néző kutya pozíció): A lehajtott kutya póz a nyújtást a háton és a lábakon keresztül segíti.
  • Balasana (Gyermek Pozíció): A gyermek pózja, amely nyújtja a hátat és a vállakat, és nyugtató hatással van az elmére.
  • Virabhadrasana I (Harcos I): Az első harcos pózja, amely az egyensúlyt és az erőt fejleszti, és nyújtja a mellkas és a combizmokat.
  • Virabhadrasana II (Harcos II): A második harcos pózja, amely az egyensúlyt és a stabilitást fejleszti, valamint erősíti a lábakat és a derékot.
  • Utkatasana (Szék Pozíció): Ez a szék pózja, amely az alsó testet erősíti, különösen a lábakat és a medencét.
  • Sukhasana (Könnyű Ülés): A könnyű ülés pózja, amely nyugtató hatással van az elmére és a testre, és segít a meditációban.
  • Savasana (Holt Test Pozíció): A holt test pózja, amely a test és az elme teljes ellazítását és pihenését segíti elő.

Ez csak néhány példa az alapvető jógapózokra. A jóga számos más aszanát tartalmaz, amelyek különböző testrészeket céloznak meg, és különböző fizikai és mentális előnyöket kínálnak. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a jóga nem csak a testhelyzetekről szól, hanem a légzéstechnikákról és a meditációról is, és az aszanák csak egy része a teljes jóga-gyakorlásnak.

Figyelem: ez csupán egy összefoglaló a legismertebb jógapózokról. A jógagyakorlatok csak akkor hatásosak, ha megfelelően végezzük azokat. A nem megfelelően alkalmazott mozdulatokkal, testhelyzetekkel akár árthatunk is magunknak. Ezért azt javaslom, hogy szakember segítségével láss hozzá a jógának.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük