Mozaikkal kirakott kaspó zsalukőből saját kezűleg

Amikor a beton virágtartók készítését mutattam be, akkor említettem, hogy a kész virágtartót akár mozaikkal is díszíthetjük. Olvasónk még ennél is egyszerűbb megoldást talált, hogy színes virágtartói legyenek. Most megmutatja, milyen egyszerűen készülhet mozaikkal kirakott kaspó zsalukőből saját kezűleg.

Mozaikkal kirakott kaspó zsalukőből saját kezűleg

Mozaikkal kirakott kaspó zsalukőből saját kezűleg

Szatmáriné Varga Mária mesél a kaspók készítéséről.

„Most egy zsalukőre csemperagasztóval az összetört csempedarabokat felragasztom, majd fugáztam. Az előzőleg a kaspókat is én készítettem betonból, ez most egyszerűbb volt.

Ebből a zsaluból sokféle magasság összerakható. Nagyon nehezek, ezért az udvaron sem fújja el őket a szél soha, míg a könnyebb kaspókat felborítja.

Ha már a helyére kerül, többet nem mozgatjuk. A múltkori nagy viharban is kiállták a próbát, talpon maradtak, míg a nem beton kaspó eldőlt a tégla nehezék ellenére. Egyébként az alja peremén lehet görgetni egy kicsit még döntve, nem kell emlegetni. Állítólag lehet kapni könnyű betont is, gondolom sokkal drágább.

A beton és a cserép közötti hézag, levegő szigetel, nem közvetlenül ültettem bele a növényeket. Azok helyét bármikor változtathatom, ha kell, a kaspót már nehezebb lenne.

A mintát az összetört csempe adja ki, a szomszédomtól kaptam több színt is. Közönséges csemperagasztó használtam, amit az építkezéseken a burkolásnál használnak. Ebből is maradékokat használtam fel.

Itt még fuga nélkül, csak fel vannak ragasztva a csempedarabokkal.

Csemperagasztóval rakom fel, majd egy napi száradás után fugázóval a hézagokat kitöltöm. A fehér anyag a fugázó, amely sok színben kapható, ez vanília. Pontosan úgy és azokkal az anyagokkal, mint ahogy a fürdőszoba burkolás esetén csinálják. 

Ugyan így díszítem az általam készített beton virágtartókat is. Én száraz betont használok, ahhoz csak vizet kell adni. A sablon két műanyagedény kifóliázva. 2 nap száradás után lehet szétszedni. Előbb az alját kell kiönteni, lyuknak egy botdarabot betenni, majd erre tesszük a belső formát és a kettő közötti rést kiöntjük. 

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Szatmáriné Varga Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük