Legyen tavasz a lakásban! – tavaszvarázslás egyszerűen

Február közepétől én már elkezdek zsizsegni és ébredezni a téli álmomból. Szívemben, lelkemben érzem a közelgő tavaszt és mindent megteszek, hogy a lakásba becsempésszem az igazi tavaszi hangulatot. Mutatok néhány ötletet, hogy lehet nálad is tavasz a lakásban!

tavasz a lakásban

Így lesz tavasz a lakásban

Ilyenkor az üzletekben már megjelennek a tavaszi első hírnökei. Bőven van választék hagymás növényekből az ezer színben pompázó primulákból is. Akinek viszont van kertje, az ott is találhat növényeket, amelyekkel alkalmasak a tavaszi hangulat megteremtésére a lakásban.

Levágott ágak a kertből

A barkafűz virágai január végén, február elején jelennek meg. A levágott barkás ágak önmagukban vázába helyezve is dekoratívak, de meg is bolondíthatjuk a kompozíciót, ha színes tavaszi virágokat teszünk melléjük. A barkaágak vágásával nem kell megvárni a bimbók kinyílását, ha már elég szép ducik, akkor a meleg szobában pár nap alatt kinyílnak. Akár vízben, akár víz nélkül tartva is sokáig díszít. Húsvétkor színes festett tojásokat aggathatunk rájuk.

Nálam január közepétől a téli jázmin sárga virágai gondoskodnak a jó hangulatról. Ezeket az ágakat szintén bimbós állapotban szedem le. Vázába helyezve 2-3 nap alatt kinyílnak a lakásban és egy hétig is szépen mutatnak.

Pár hét múlva már a japánbirs és a gyümölcsfák rügyei is jól megduzzadnak és alkalmasak lesznek a szobában való virágoztatásra.

Kertben nyíló virágok

Családi ház kertjét nehezen tudom képzelni a hóvirág nélkül. Ez az apró, még színében is szerény virág a tavasz első igazi hírnöke. Igénytelen növény, ha eldugtuk a hagymáit, a következő év januárjában más leshetjük az apró zöldellő hajtásokat. Szép napsütéses időben aztán hamar feltárul előttünk szépsége. A hóvirág a természetes környezetében védett virág, így ott leszedni tilos. Kertészeti árudákban azonban vásárolhatunk hagymákat és a kertben nevelt virágszálakat is bátran bevihetjük a vázába.

Egyes hunyor fajták már kinyíltak a kertben. Ezek virágait berakhatjuk vázába.

növények a karácsonyi hangulathoz - fekete hunyor

Tavaszi hagymások

A hagymásnövények közül nagy kedvenc a nárcisz. Imádom ragyogó sárga színét, formáját. Engem mindig a napsugárra emlékeztet és már önmagában hatásos a téli depresszió ellen.

Jácint hagymákat akár vízben virágoztathatunk, ami a látványon túl fantasztikus illatával is betölti a szobát. Ilyenkor nagyon fontos viszont, hogy csak a gyökerek érjenek a vízbe, maguk a hagymák ne. Léteznek hagyma virágoztató vázák, amelyeknek fent széles a szája, ami aztán leszűkül, ez biztosítja, hogy a hagyma ne érjen a vízbe. Akár egy olyan pohár is megteszi, amely az alja felé szűkül, így alkalmas a hagyma megtartására. A vázába sima víz helyett tehetünk akár színes zselégyöngyöket, hogy így is egy kis színt adjon.

A kertben nevelt hagymák is hamar kinyílnak, ha meleg helyre kerülnek. A hagymák elültetésével időzíthetjük, hogy mikor szeretnénk virágzó növényeket a lakásban. Érdemes egy-két hét különbséggel ültetni újabbakat, ezzel biztosítható, hogy mindig virágozzon valamelyik.

Persze pár szál tulipán a vázába helyezve is csodákra képes. Ültethetünk cserépbe tulipán, fürtös gyöngyike hagymákat is, azok is szépen kinyílnak. Sőt összeültetésben még jobban mutatnak.

Cserepes növények

Nagy kedvencem az amarillisz is. Január végén beültettem cserépbe a hagymákat, majd egy papírcsákóval letakarom, hogy ne érje fény őket. Pár hét múlva, amikor megjelentek a bimbók, leveszem a borítást és világos helyre rakva várom a teljes virágba borulást.

A kankalin vagy más néven primula rengeteg színben elérhető. Pár hétig szépen díszít a szobában, utána pedig érdemes kiültetni a kertbe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük