Legyen tavasz a lakásban! – tavaszvarázslás egyszerűen

Február közepétől én már elkezdek zsizsegni és ébredezni a téli álmomból. Szívemben, lelkemben érzem a közelgő tavaszt és mindent megteszek, hogy a lakásba is becsempésszem az igazi tavaszi hangulatot. Mutatok néhány ötletet, hogy lehet nálad is tavaszi hangulat a lakásban!

tavasz a lakásban

Így lesz tavaszi hangulat a lakásban

Tavaszi hangulatot varázsolni a lakásba többféleképpen lehetséges. Itt van néhány ötlet, hogyan érheted el ezt:

 • Virágok és növények: Legegyszerűbben virágokkal és növényekkel könnyen teremthetsz tavaszi hangulatot. Válassz színes virágokat, amelyek jellegzetesen a tavaszhoz kapcsolódnak, és helyezd el őket a lakás különböző pontjain.
 • Színek: Használj tavaszias színeket a lakás dekorálásához. Például válassz világos és élénk színeket, mint például a sárga, a zöld, a kék és a rózsaszín, hogy friss és vidám légkört teremts.
 • Textilek és párnák: Cseréld le a súlyosabb, téli textileket és párnákat könnyedebb, tavaszias darabokra. Válassz könnyű anyagokat, mint például pamut vagy len, és olyan mintákat, amelyek virágokat vagy tavaszi motívumokat ábrázolnak.
 • Illatok: Használj illatosítókat vagy gyertyákat, amelyek tavaszias illatokat árasztanak, mint például a citromfű, a levendula vagy a friss fűszernövények illata.
 • Fények: Használj természetes fényt a lakásban, húzd ki a függönyöket, hogy beáramolhasson a friss tavaszi fény. Emellett dekoráld is a lakást tavaszi fényekkel, például LED lámpákkal vagy gyertyákkal.
 • Dekoráció: Használj tavaszi témájú dekorációkat, mint például tavaszi koszorúkat, madárfiókákat, pillangókat vagy egyéb természetes motívumokat.

Ilyenkor az üzletekben már megjelennek a tavaszi első hírnökei. Bőven van választék hagymás növényekből az ezer színben pompázó primulákból is. Akinek viszont van kertje, az ott is találhat növényeket, amelyekkel alkalmasak a tavaszi hangulat megteremtésére a lakásban.

Tavaszi hangulat a lakásban virágokkal és növényekkel

Levágott ágak a kertből

A barkafűz virágai január végén, február elején jelennek meg. A levágott barkás ágak önmagukban vázába helyezve is dekoratívak, de meg is bolondíthatjuk a kompozíciót, ha színes tavaszi virágokat teszünk melléjük. A barkaágak vágásával nem kell megvárni a bimbók kinyílását, ha már elég szép ducik, akkor a meleg szobában pár nap alatt kinyílnak. Akár vízben, akár víz nélkül tartva is sokáig díszít. Húsvétkor színes festett tojásokat aggathatunk rájuk.

Nálam január közepétől a téli jázmin sárga virágai gondoskodnak a jó hangulatról. Ezeket az ágakat szintén bimbós állapotban szedem le. Vázába helyezve 2-3 nap alatt kinyílnak a lakásban és egy hétig is szépen mutatnak.

Pár hét múlva már a japánbirs, az aranycserje és a gyümölcsfák rügyei is jól megduzzadnak és alkalmasak lesznek a szobában való virágoztatásra.

Kertben nyíló virágok

Családi ház kertjét nehezen tudom képzelni a hóvirág nélkül. Ez az apró, még színében is szerény virág a tavasz első igazi hírnöke. Igénytelen növény, ha eldugtuk a hagymáit, a következő év januárjában más leshetjük az apró zöldellő hajtásokat. Szép napsütéses időben aztán hamar feltárul előttünk szépsége. A hóvirág a természetes környezetében védett virág, így ott leszedni tilos. Kertészeti árudákban azonban vásárolhatunk hagymákat és a kertben nevelt virágszálakat is bátran bevihetjük a vázába.

Egyes hunyor fajták már kinyíltak a kertben. Ezek virágait berakhatjuk vázába.

növények a karácsonyi hangulathoz - fekete hunyor

Tavaszi hagymások

A hagymásnövények közül nagy kedvenc a nárcisz. Imádom ragyogó sárga színét, formáját. Engem mindig a napsugárra emlékeztet és már önmagában hatásos a téli depresszió ellen.

Jácint hagymákat akár vízben virágoztathatunk, ami a látványon túl fantasztikus illatával is betölti a szobát. Ilyenkor nagyon fontos viszont, hogy csak a gyökerek érjenek a vízbe, maguk a hagymák ne. Léteznek hagyma virágoztató vázák, amelyeknek fent széles a szája, ami aztán leszűkül, ez biztosítja, hogy a hagyma ne érjen a vízbe. Akár egy olyan pohár is megteszi, amely az alja felé szűkül, így alkalmas a hagyma megtartására. A vázába sima víz helyett tehetünk akár színes zselégyöngyöket, hogy így is egy kis színt adjon.

A kertben nevelt hagymák is hamar kinyílnak, ha meleg helyre kerülnek. A hagymák elültetésével időzíthetjük, hogy mikor szeretnénk virágzó növényeket a lakásban. Érdemes egy-két hét különbséggel ültetni újabbakat, ezzel biztosítható, hogy mindig virágozzon valamelyik.

Persze pár szál tulipán a vázába helyezve is csodákra képes. Ültethetünk cserépbe tulipán, fürtös gyöngyike hagymákat is, azok is szépen kinyílnak. Sőt összeültetésben még jobban mutatnak.

Cserepes növények

Nagy kedvencem az amarillisz is. Január végén beültettem cserépbe a hagymákat, majd egy papírcsákóval letakarom, hogy ne érje fény őket. Pár hét múlva, amikor megjelentek a bimbók, leveszem a borítást és világos helyre rakva várom a teljes virágba borulást.

A kankalin vagy más néven primula rengeteg színben elérhető. Pár hétig szépen díszít a szobában, utána pedig érdemes kiültetni a kertbe.

Tippek a tavaszvarázsláshoz a lakásban

 • Csoportosítsd a növényeket méret és szín szerint, hogy szemet gyönyörködtető kompozíciókat hozz létre.
 • Használj díszes cserépedényeket és kaspókat a növények kiemeléséhez.
 • Helyezd a növényeket napos helyre, de ne közvetlenül a napra.
 • Rendszeresen öntözd a növényeket, de ne öntözd túl őket.
 • Trágyázd a növényeket tavasszal és nyáron, hogy egészségesek és erősek maradjanak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük