Szalmabála dekorációk kreatívan

Ha közeledik az ősz, akkor eljött a szalmabála dekorációk ideje. Fantáziánk, képzeletünk segítségével és némi kézügyességgel igazán mutatós alkotások kerülhetnek ki a kezünk közül. Inspirációként mutat egy pár igazán kreatív ötletet.

szalmabála dekorációk kreatívan

Szalmabála dekorációk kreatívan

Pár éve már sok település határában megjelentek az egy kaptafára készült, elcsépelt szalmabábuk. Ezekkel első sorban egy fesztivált, falunapot reklámozta vagy egyszerűen csk köszöntötték a településre érkezőket vagy onnan távozókat.

Az aranyló hengerek vagy épp kockák elbűvölték és meghódították a szabadtéri esküvők és kerti partik híveit is. Sokan csupán csak az esküvői fotózás hátteréül, a maga természetes valójukban választják a szalmabálákat, míg mások feldíszítik azokat, hogy még látványosabb legyen a felvétel. 

A szalma a gabonafélék érett, nagyon kevés nedvességet tartalmazó szára. Szerkezete szerint egy rugalmas, vékony falú cső. A szalmát a betakarítási munkálatok után bálázzák. 1850-es években találták fel a bálázógépet, ami lehetővé tette, hogy géppel szabályos, egységes méretű szalmabálákat lehessen előállítani. 

A szalmából leggyakrabban készülő kis bálák tipikusan 80-100 cm hosszú, 50-60 cm széles és 30-35 cm magas téglatestek, leginkább ezt a méretet használják építési célokra. A téglatest alakú nagy bálák 2-2,5 m-es hosszúak, 1 m körüli magassággal és 1,5 m körüli szélességgel.

Szalmabála dekorációk készítéséhez igen kedveltek a nagy hengeres szalmabálák.

Talán kevesen tudják, hogy elődeink idejében a szalmabála a házépítés fontos kelléke is volt. Jellemzően egy-két szintes falszerkezetek építésére, ill. padlásfödémek szigetelésére használták. Napjainkban szintén használják építési céllal, réteges falszerkezet hőszigetelő rétegeként, vagy favázas épületek kitöltő falazataként is kiváló.

A szalmabála néhány kiegészítővel kicsit rusztikus, kicsit shabby chic hangulatot sugároz. Ezekből hoztam egy válogatást, amiket a Pinterest albumomban nézhetsz meg. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük