Csábítsuk ki a gyerekeket a kertbe: ötletek a mókához és a játékhoz!

A nyár a tökéletes időszak a szabadban töltött időre, de a gyerekek csábítása a kertbe nem mindig könnyű feladat. A TV, a videojátékok és a digitális eszközök csábítóak lehetnek, de fontos, hogy a gyerekek friss levegőt szívjanak, mozogjanak és kapcsolódjanak a természethez. Íme néhány kertbe csábító ötlet, amivel vonzóvá teheted a kertet a gyerekek számára.

kertbe csábító ötletek

Ötletek a gyerekek kertbe csábításához

A legtöbb gyerek imád a szabadban futkározni, játszadozni, de néha nem egyszerű a kertbe csábítani őket. A jó levegőn, a természet közelében töltött órák jó hatással vannak egészségükre, szellemi, lelki és testi fejlődésükre. Szabadon szárnyaló fantáziájukkal minden apró tárggyal el tudnak játszani, mindenben meglátják a különlegeset. Persze ebben támogatjuk is őket, ha egy igazán csalogató helyet alakítunk ki részükre a kertben.

A csöppségek nem nagy igényűek, elég egy kis kert, amit maguk gondozhatnak, egy kis zug, ahova elvonulhatnak, egy mókuslak, ahol az apró kincseket elrejthetik vagy egy kis autópálya, ahol a autókkal rodeózhatnak. Olyan kitűnő ötleteket gyűjtöttem össze, amik a hétvégi gyermek napig el is készülhetnek.

A kert fontos élettér a kisgyerekek életében is. Órákig képesek eljátszani a fák árnyékában, ha a kedvenc játékaikkal saját kis területet alakítunk ki számukra. Hoztam pár saját kezűleg is elkészítő, fiúknak szánt ötletet. A siker garantált.

Készíts játékteret

 • Homokozó: A homokozó klasszikus kedvenc, amely órákig leköti a gyerekeket. Töltsd meg homokkal, adj hozzá játékokat, vödröket, lapátokat, és már indulhat is a homokvárépítés!
 • Hinták és csúszdák: Ezek a játékok remek szórakozást nyújtanak a gyerekeknek, miközben fejlesztik egyensúlyérzéküket és koordinációjukat.
 • Játszóház: Egy kis faház vagy sátor ideális rejtekhelyet biztosít a gyerekeknek, ahol elengedhetik a fantáziájukat és saját kalandjaikat élhetik.
 • Trambulin: A trambulin nagyszerű módja a mozgásnak és a szórakozásnak. Válassz egy biztonságos trambulint, hálóval és puha peremmel.
 • Autópálya: járólapokból, térkövekből nagyszerű alapokat készíthetünk, de akár teraszra is megvalósítható több nagyobb cserép használatával.
 • Tündérkert, mesekert: kisfiúk és kislányok egyaránt kedvelik a nagyobb cserépben vagy a kert egy szegletében kialakított mesevilágot.

Teremts zöld oázist

Elmaradhatatlan egy kis zug is, ahova el lehet bújni a barátokkal. Megteszi ezt egy babsátor is, de az ügyesek apukák akár a fára is építhetnek egy házikót.

 • Növények ültetése: Vond be a gyerekeket a kertészkedésbe! Hagyd, hogy válasszanak ki virágokat, zöldségeket vagy fűszernövényeket, amiket ők maguk ültethetnek el és gondozhatnak.
 • Madárházak és madáretetők: A madarak megfigyelése remek szórakozást nyújthat a gyerekeknek. Helyezz ki madárházakat és madáretetőket a kertbe, hogy vonzd a tollas barátainkat.
 • Kerti tó: Egy kis tó vagy vízesés békés hangulatot kölcsönöz a kertnek, és vonzza a rovarokat és a madarakat.
 • Piknikterület: Teríts le egy pokrócot a fűre, és rendezz pikniket a szabadban! Ez nagyszerű alkalom arra, hogy együtt töltsétek az időt a családdal, és élvezzétek a friss levegőt.

Szervezz kerti programokat

 • Kertmozi: Vetíts filmeket a kertben egy fehér lepedőre! Csinálj pattogatott kukoricát, hozz ki párnákat és takarókat, és már kész is a tökéletes moziélmény.
 • Tábortűz: Egy tábortűz hangulatos fényt és melegséget varázsol a kertbe. Süss marshmallows-t, mesélj történeteket, és élvezd a csillagos égboltot.
 • Sportversenyek: Szervezz kerti sportversenyeket a gyerekeknek! Lehet focizni, tollaslabdázni, frisbee-zni, a lehetőségek végtelenek.
 • Vizes játékok: A vízi játékok a forró nyári napokon remek hűsölést nyújtanak. Használj vízipisztolyt, locsolócsövet, vagy tölts fel egy medencét vízzel a gyerekek örömére.

Légy kreatív és gondolkodj a gyerekek érdeklődési körének megfelelően! A legfontosabb, hogy a kertben töltött idő mókás és örömteli legyen a gyerekek számára. Így jobban fognak vágyni a szabadba, és a természetben töltött idő igazi kikapcsolódást nyújt számukra.

További ötletek a Pinteresten

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük