Valentin-nap története: több mint a szerelmesek ünnepe

Február 14-én ünnepeljük az igen megosztó Valentin-napot. Az Európa-szerte kedvelt nap, több mint a szerelem, a szerelmesek ünnepe. A szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. A Valentin-nap története és magyarországi meghonosodása mellett ajándék tippeket és idézeteket is mutatok, amelyekkel meglephetjünk szerelmünket, szerettünket, barátunkat.
 
 
Valentin-nap
 
Direkt írok Valentin-napot, bár egy napra esnek, ez nem azonos a mi Bálint napunkkal. A Bálint-naphoz népi babonák, jóslások tartoznak, de ajándékozás nem. A szokások jelentős része a párválasztással kapcsolatos, a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját.
És igen: Valentin-nap és nem Valentin nap! A magyar helyesírás szabályai szerint kötőjellel írjuk.

Valentin-nap eredete

A februári virágajándékozás a 3. században élt püspök, Szent Bálint, azaz Valentin nevéhez kötődik. Valentin hithű katolikus püspök volt, aki kiállt az emberek jogaiért. Az uralkodó II. Claudius azon a véleményen volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Amikor II. Claudius rájött az árulásra, bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá:”A Te Valentinod.”

A legenda évszázadokon át fennmaradt és a 14. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Az angolok viszont már 1446 óta tartják a Valentin-napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Azóta pedig már szinte a világ összes országában elfogadott ünneppé vált.

Az olaszországi Terni város bazilikájában található San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt eljegyezzék egymást.

Japánban és Dél-Koreában Valentin-napon csak a nők ajándékoznak kedvesüknek, amire a férfiak az ún. Fehér Nap keretein belül megrendezett válaszajándékozással felelnek.

Valentin-nap története Magyarországon

Magyarországon 1990-ben a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete, élén Guba Ági mester virágkötővel vezette be hazánkban a Valentin-napot, aminek egyértelmű célja a virágkultúra népszerűsítése és tavaszvárás napjainak megszépítése volt.

Az első években Valentin-napi bált és virágkiállítást rendeztek, a Váci utcában pedig középkori jelmezekbe öltözött fiatalok ekhós szekérről 4.000 primulát osztottak szét a járókelők között.

Guba Ági vezényletével minden évben ünnepélyes keretek között és a sajtó érdeklődése mellett kiosztották a Szeretetcsokrot egy arra érdemes, jeles és hiteles személynek.

Bár a Valentin-nap bevezetése, elfogadtatása a virágkötők érdeme, az ajándékkereskedők is fantáziát láttak benne és a virágokat félresöpörve elözönlötték az utcákat a szív alakú lufik, párnák, kulcstartók, szívet tartó plüssállatok és a lehető legkülönbözőbb műanyag giccsek.

Minden évben újra feléled bennem a remény, hogy visszatérünk végre az ünnep eredeti értékrendjéhez és ismét a virágok játsszák majd a főszerepet február 14-én. Mert igen is szükségünk van a Valentin-napra és a virágokra! A virágok színükkel, illatukkal és szépségükkel hozzájárulnak a jó közérzethez, ajándékozásuk örömet szerez annak is, aki adja, és annak is, aki kapja.

Valentin-napi ajándékozás

A február 14-i Valentin-nap vagy Bálint-nap a szeretet és a szerelem ünnepe. Magyarországon a Valentin-nap ünneplése az 1990-es években jött divatba. Mai, gyűlölettel túlfűtött világunkban különesen fontos, hogy legyen egy kiemelt nap, amikor méginkább kimutatjuk szeretetünket, kifejezzük hálánkat. Az ünnep a lényege nem a drága ajándék, hanem a szívből jövő szeretet és figyelem. Na és mellé egy kis virág. Nem feltétlenül a rózsa, mert a Valentin-nap virágai ettől sokkal változatosabbak.

Milyen virágot ajándékozzunk Valentin-napra? – Valentin-nap virágai

Főként a fiatalok körében népszerű a Valentin-nap, akik szívesebben vesznek plüss figurát, szívet ábrázoló tárgyakat vagy csokoládét, mint virágot. Az ünnep a lényege nem a drága ajándék, hanem aprócska, de szívből jövő figyelem. Már is mutatom, milyen legyen a Valentin-napi virág.

Milyen virágot vegyek Valentin-napra?

Valentin-napi szerelmes üzenetek legszebbjeit hoztam.

Szerelmes üzenetek nem csak Valentin-napra

A barátság olyan kötelék, ami nem terem minden bokorban. Az igaz barátokot meg kell becsülni, a barátságot folyamatosan ápolni kell, mert egy barátot elveszíteni egyszerű dolog, megtartani, annál kevésbé. A barátság idézetek segíthetnek, helyén kezeld a barátságot.

Barátság idézetek nemcsak Valentin-napra

Milyen virágot vegyek Valentin-napra?

A magyar néphagyomány szerint a madarak Bálint napján, február 14-én választanak párt. Az 1990-es évektől az angolszász országokból meghonosodott Valentin-napot, a szerelmesek és a barátságok napját ünnepeljük ezen a napon. Valentin-napi ajándék ötleteim segíthetnek neked  is megtalálni a méltó ajándékot a szeretteidnek, szerelmednek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük