Virágvasárnap, a húsvét előtti utolsó vasárnap

Virágvasárnap a neve a húsvét előtti utolsó vasárnapnak. Ezen a napon a keresztény egyházak Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulására emlékeznek. A virágvasárnappal megkezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el. Most egy videót is hoztam a virágzó kertekből.

virágvasárnap

Mi a virágvasárnap és mikor van?

A keresztény hagyomány szerint Jézus a húsvét előtti vasárnapon – amit ma virágvasárnapnak hívunk – a Templom-hegyen álló Aranykapun keresztül vonult be Jeruzsálembe.A szamárháton érkező Jézust lelkes tömeg várta, sokan a ruhájukat terítették az útra, míg mások faágakat szórtak Jézus elé. Ez előtt a szép gesztus előtt tisztelegve került az ünnep szertartásai közé a melegebb éghajlatokon a pálmás, Európa középső és északi tájain pedig a barkás körmenet és a barka szentelés.

Virágvasárnap hagyományai

A múlt század közepéig Magyarországon virágvasárnapi szokás volt a kiszehajtás (kisze=zsupszalma). A kiszehajtás lényege, hogy egy női ruhába öltöztetett szalmabábút körbehordtak a faluban, majd vízbe dobták, vagy elégették. A bábu megsemmisítése a halál és tél feletti győzelmet szimbolizálta. Népszerű szokás volt a villőzés is, amikor is fiatal lányok színes pántlikával díszített fűzfa ágakkal jártak házról-házra.

A katolikus templomokban a mai napig szokás a virágvasárnapi barkaszentelés.

A katolikus egyházban virágvasárnap egyben az új nemzedékek ünnepe, az Ifjúsági Világnap is.  Az Ifjúsági Világnap rendszeres megtartását II. János Pál pápa vezette be 1985-ben.

Virágvasárnap dátuma

Mivel a virágvasárnap a húsvét időpontjától függ, ez is változó ünnep. Minden évben március 15 és április 18 közé esik. A katolikusoknál a nagyböjt utolsó, legfontosabb hetének kezdete: a napján a templomban barkaszentelést (a magyar néphagyomány szerint rontás, betegség, vihar, jégeső ellen), barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani.

Virágvasárnapi videó

Virágvasárnapi versek

Fogadd szeretettel Benedek Elek: versét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük