Palacsinta világnapja – húshagyó kedden

A palacsinta az egész világon ismert és népszerű étel. Fogyasztjuk édesen vagy sósan, reggel, délben, este. Hidegen vagy melegen, tejszínhabbal vagy mártással, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel vagy épp hússal töltve egyaránt kedvelt. Nem véletlen, hogy nevesített napot is kapott. A Palacsinta világnapja nem egy fix dátumon van, minden évben húshagyó kedden, azaz a farsang utolsó napján ünnepeljük.

gyümölcsös palacsinta vanília öntettel

Palacsinta világnapja – húshagyó kedd

A palacsintát sok nemzet a magáénak vallja, ezzel szemben az az igazság, hogy a római korból származik. Fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig volt tárolható. Akkoriban csupán lisztet, sót és vízet kevertek össze a palacsintához, amit hústöltelékkel fogyasztottak.

A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A palacsinta latin neve placenta vagyis lepény volt, ebből származik palacsinta szavunk.

A Palacsinta világnapját a váltpzó dátumú húshagyó kedden tartják. Húshagyó kedd a nagyböjt előtti utolsó nap, az a nap, amikor még óriási lakomát lehet csapni és hús fogyasztása is megengedett.

A palacsinta nem csak finom, de pofon egyszerűen el is készíthető.

Sok országnak van speciális palacsintája és receptje. A francia palacsinta, a crepe jóval nagyobb, mint Magyarországon szokásos. Nem serpenyőben, hanem speciális sütőn sütik.

Az amerikai palacsinta jóval kisebb és vastagabb, juharsziruppal leöntve fogyasztják.

A bécsi palacsintát túróval töltik és sütőben is megsütik.

Magyar palacsintaként tartják számon a Gundel és a Hortobágyi palacsintát.

Hortobágyi palacsinta

A Hortábyágyi palacsinta valójában nem a Hortobágyról származik. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításra készítette egy szakács a borjúpörkölttel töltött palacsintát. A hortobágyi nevet csak marketingfogásként kapta.

Gundel palacsinta

A Gundel palacsinta receptje valójában nem a híres étteremből származik. A receptet valójában Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Lola Márai egyik darabjának, a Kalandnak a premierjére készítette a diós éedsséget. A premiert követő bankettet a Gundel cukrászdában tartották, ahova Lola otthoni specialitásaként elvitte a palacsintát. A nagy sikerre való tekintettel palacsinta felkerült a vendéglő étlapjára Márai-palacsinta néven. Később keresztelték át Gundel palacsintára.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük