Mi az és mikor van húshagyó kedd, hamvazószerda és torkos csütörtök?

Húshagyó kedd, hamvazószerda és torkos csütörtök. Februárban gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, de vajon tudjuk-e honnan erednek, mit takarnak ezek az elnevezések és mikor tartjuk ezeket a napokat.

naptár - mozgó ünnepek dátuma 2022-ben

Mi az és mikor van húshagyó kedd, hamvazószerda és torkos csütörtök?

A keresztény kultúrákban a február hónapunk a böjt első hava, vagyis Böjtelő hava nevet kapta, mert a farsang vége és ezzel a nagyböjt kezdete többnyire erre a hónapba esik. 

Húshagyó hétfő (bár erről kevesebb szó esik, bizony ilyen is van!) húshagyó kedd, hamvazószerda és torkos csütörtök négy egymás utáni napot jelent.

Farsang vége mozgó dátumú, ami a húsvét időpontjával szoros összefüggésben van. A vízkereszttőlhúsvét előtti nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a farsang a mulatozás időszaka.

A farsang végének kiszámításához a húsvét dátumából kell kiindulni, ami szintén változó ünnep. A húsvétot a tavaszi napéjegyenlőség (márc. 21) utáni első holdtöltét követő vasárnap ünnepeljük. Ha ettől visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a farsang végét. Ezt a napot nevezzük a Húshagyó keddnek, ez a 40 napos böjt előtti utolsó nap, amikor még szabad a tánc, a vigadalom és fogyasztható hús.

A vasárnaptól keddig tartó időszakot farsang farkának hívjuk. Farsang farkának első napja a vasárnap, ekkor tartják a legtöbb karnevált. Ekkor a legforróbb a hangulat a világ leghíresebb karneváljain.

Nézzük, melyik napról mit kell tudni.

Húshagyó hétfő

Húshagyóhétfő vagy böjtelőhétfő a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot, amikor a nők férfi módra mulathattak: korlátlanul ihattak alkoholt, zeneszó mellett nótázhattak.

Húshagyó kedd

Húshagyó kedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja, a farsangtemetés időpontja. Ezen a napon véget vetünk a mulatozásnak, befejeződik a báli szezon. Szokás még húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek, a kolbász, a szalonna evés felfüggesztésére) néven is illetni.

Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, hogy jelképesen lezárják a farsangot és a telet. Ez a hagyomány a mai napig él Mohácson, ezzel fejeződik be a Busójárás.

Húshagyó kedden – amikor még megengedett a nagy lakoma -, ünnepeljük a Palacsinta világnapját.

Hamvazószerda

A húshagyókeddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete, innentől tilos a húsfogyasztás és a mulatozás. A hamvazószerda további nevei: szárazszerda, böjtfogadó szerda.

Torkos csütörtök

A következő nap a torkos csütörtök, amikor egy napra fel lehetett függeszteni az épp csak megkezdett böjtöt, hogy a maradék húsételeket elfogyasszák. Sok helyen zabáló-, kövér-, vagy tobzódócsütörtöként ismerik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük