Magyar húsvéti jelképek, szimbólumok és hagyományok

Ahány ház, annyi szokás a húsvét ünneplésében is. A közös gyökerek ellenére még hazánkon belül is eltérőek a húsvéti szokások, hagyományok. Nem kell messzire utazni ahhoz sem, hogy a nyuszi helyett más állatka legyen a tojásfelelős. A magyar húsvéti jelképek, szimbólumok és hagyományok mellett a világ más részeinek húsvéti szokásaira is kitérek a továbbiakban. Megtudhatod többek közt, hogy miért a nyuszi hozza a tojást, miért piros a húsvéti tojás és azt is, hogy melyek a világ legdrágább tojásai.

húsvéti jelképek

Húsvéti jelképek, szimbólumok

A Húsvétot a keresztények a világ minden pontján ünnepelik. Európa déli országaiban, így Szicíliában is hatalmas népünnepélyt rendeznek a tavasz tiszteletére. Finnországban azonban húsvéti boszorkányokkal riogatják a gyerekeket.

Magyarországon a húsvét főbb jelképei, szimbólumai:

Mit jelképez a tojás? 

A húsvéti jelképek közül az egyik legjelentősebb a tojás, ami egyetlen húsvéti asztalról sem hiányozhat és a locsolkodásnál is ezt ajándékozzák a locsolónak.

A tojás ősidők óta az örök megújulás, az elpusztíthatatlan élet szimbóluma. A görög-római mitológia szerint a tojásból istenek születnek. A finnek nemzeti eposza, a Kalevala úgy tartja, tojásból lett az egész világ.

A régi hiedelmek tehát a tojást az élet jelképének tartották. Nem csoda hát, hogy tavasszal, a természet újjászületésekor különös jelentőséget kap a húsvéti tojás. A tojás szimbólumának is van keresztény magyarázata is. A tojásból kikelő madár Jézus újjászületését jelképezi.

Miért piros a húsvéti tojás?

Feltámadáskor Jézus úgy törte fel a sziklasírt, mint a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojáshéjat. Egy legenda szerint amikor Jézus a keresztfán függött, egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg előtte imádkozni. Jézus lecsöppenő vére pirosra festette a tojásokat. A tojás piros színe nemcsak a vért, az életet is jelképezi. A piros tojás egyben szerelmi ajándék, szerelmi jelkép is húsvétkor.

A piros tojás ajándékozása nagyon régen a keresztszülők kötelessége volt, hogy emlékeztessék vele keresztgyereküket a megváltás örömére. A húsvéti misén megszentelt tojást szoktak ajándékozni, hogy megvédjen a bajtól, a betegségektől és boldogságot vigyen a házba. A tojások díszítésnek nagy hagyománya van hazánkban, sőt már a honfoglalás előtti korból származó sírokban is találtak festett, karcolt tojást.

Tojásfestés, húsvéti tojás díszítési technikák

A legegyszerűbb díszítési mód a tojásfestés. Őseink még természetes anyagokkal, pl. vöröshagyma héjjal festették a tojásokat, falevelekkel, növényi részekkel vittek fel mintát a tojásokra.

Tojásfestés hagymahéjjal és a természet kincseivel

Karcolásos technikánál a tojásokat egyszínűre színezik, majd egy tű vagy egyéb hegyes eszköz segítségével a tojások héjára karcolják a kívánt mintázatot. Kedvelt mintázatok a hullám vonalak, cikk-cakk vonalak, karikák, szívecskék, levélminták, de jól mutatnak a geometriai alakzatok is.

Az írókázós technikánál a festetlen tojások felületére hegyes toll, az úgynevezett íróka és olvasztott viasz segítségével mintákat rajzolnak. Majd a megírt tojásokat hideg festékbe mártják. A festést követően a tojásokról gyertya lángjának segítségével olvasztják le a viaszt.

Nagyon mutatós a kovácsoltvas vagy más, lágyabb fémekkel ellátott patkolt tojás. 

A csipkézett tojásnál a mesterek a tojásra rajzolják a formákat, majd kis fúró segítségével elkészítik a csipkézést, végül még gyönggyel és hímzéssel is díszítik a tojásokat.

húsvéti jelképek

A híres Fabergé-tojások a cárok húsvéti ajándéknak szánt ékszerajándékai a luxus szimbólumai. A húsvéti tojások legjei a bő százévvel ezelőtt élt ékszerész, Peter Carl Fabergé vagyonokat érő ékszertojásai. Az izgalmas történettel rendelkező Fabergé-tojások az orosz cári család kedvencei voltak, gyakran hamisították és hamasítják a mai napig az ékszertojásokat. Az ékszerekkel kirakott és zománcozott húsvéti dísztojások némelyike a moszkvai Kreml Múzeum részét képező Fegyvertárban tekinthető meg. 2022 augusztusában a szépen felújított budapesti Párisi-udvarban nyílt meg a híres aranyműves-dinasztia, a Fabergé ékszerház első magyarországi márkaképviselete.

A híres Fabergé-tojások, a legdrágábbak a világon

Miért a nyuszi hozza a tojásokat?

A húsvéti jelképek közül a nyuszi körül is sok kérdés felmerül. Egyértelmű, biztos magyarázat nem adható arra a kérdésre, hogy miért a nyuszi hozza a tojást,

A néprajztudósok szerint a húsvéti nyuszi egy véletlen félreértés következtében vált tojáshozó állattá. Németország egyes részein húsvétkor gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást az emberek, illetve ezeket be kellett szolgáltatni a földesúrnak. Egyes földesurak a gyöngytyúkok helyett nyúlra tartottak igényt. A két állat neve nagyon hasonló. A gyöngytyúkot, aminek a neve Haselhuhn, röviden csak Hasel hívják, a nyúl pedig Hase. A németek szerint ennek az egybetűs különbségnek köszönhetően tojja a húsvéti tojást a nyuszi.

Másik változat szerint pedig Ostara istennőhöz, a túlvilág és a termékenység istennőjéhez főződő legenda a nyuszi tojáshozó szerepének alapja. A pogányok Ostara-t köszöntötték a tavaszi napéjegyenlőség napján, a tavasz újjáéledésekor. A szaporaságáról ismert nyúl is a termékenység jelképe volt, ezért Ostarát gyakran nyúl fejjel ábrázolták.

Az istennő másik ábrázolási formája a tavaszhoz köthető. Sokszor fején tavaszi virágokból font koszorúval, kezében az újjászületést jelképező tojással, körülötte madarakkal és nyulakkal festették le. Egy monda szerint az istennő a gyerekek kedvébe szeretett volna járni a tavaszünnepen, ezért a kedvenc nyulát madárrá változtatta. A madár által tojt színes tojásokat, a gyerekeknek ajándékozta.

A magyar falvak egy részében is csak a két világháború között vált az ünnep részévé a nyuszi. Tojáshozó lehet a harang is, amely Rómából hazafelé tartva szórja a tojásokat a kertekbe és az ablakpárkányokra.

Húsvét Amerikában

Az amerikaiaknak is van viszont egy saját teóriájuk. Szerintük a tojást tojó nyúl ötlete náluk született meg az 1700-as években, amikor a pennsylvaniai holland telepesek az Osterhase vagy Oschter Haws (azaz a húsvéti nyúl) eljöveteléről meséltek a gyerekeiknek.

A Fehér Ház kertjében  1878 óta minden húsvét hétfőn megrendezik az amerikai gyerekek és szülők körében népszerű tojásgörgetést és tojásvadászatot. Az ingyenjegyekért mindig hatalmas a sorban állás. Kicsik és nagyok egyaránt nagy becsben tartják a híres emberek által dedikált, a kertben elrejtett fatojásokat, a legértékesebb kincsnek az elnök és a First Lady által dedikált tojás számít.

húsvét eredete

Ki hozza még a húsvéti tojást?

Annak ellenére, hogy még Európában sem mindenütt a nyuszi hozza a színes tojásokat, a tapsifüles népszerűsége vitathatatlan, az ünnephez kapcsolódó ábrázolásokon szinte mindenhol megjelenik. A német nyelvterület egyes vidékein a róka, Svájcban a kakukk, Thüringiában a gólya, Csehországban néhol a pacsirta a tojásfelelős.

További olvasnivalók a húsvétról

Mindennapjaimat igyekszem a természetesség jegyében tengetni. A tavaszi virágdömping idején mindig színesedik és illatozik valami a lakásban is. Természetes nincs ez másképp húsvétkor sem. A természetes alapú húsvéti dekoráció a tavaszi újjáéledő természetet idézik meg otthonunkban. A bemutatásra kerülő húsvéti dekorációk között ajtódísz, nappaliba és hálószobába alkalmas díszt is mutatok. Természetesen nem maradhat ki az étkező asztal sem. Inspirálódj és virágozd fel a lakás minden szegletét!

Természetes alapú húsvéti dekoráció a lakás minden zugába

A húsvéti locsolkodás vagy húsvéti locsolás hagyományát magyar szokásnak tartjuk, bár a környező országokban is találkozunk vele. Elődeink hite szerint a legismertebb húsvéti szokás termékenység varázsló erővel bírt. Máig él a rituálé, a húsvéti ünnepek utolsó napján, húsvét hétfőn a fiúk, férfiak elindulnak meglocsolni a lányokat, asszonyokat, hogy azok mindig frissek, üdék legyenek. A lányok hagyományos, vízzel való locsolása már csak a falvakban jellemző, a városokban inkább a kölnivizes öntözés dívik.

A tavasz legszebb virágai, köztük a tavaszi hagymások kiválóan alkalmasak az ünnepi dekoráció megkoronázására. Virágok nélkül nem múlhat el a húsvét. Máris mutatatom, melyek a húsvéti dekoráció legkedveltebb virágai.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük