Fehérvasárnap – húsvét utáni vasárnap és a komatál

A húsvéti ünnepkör utolsó napjának a húsvétot követő első vasárnapot tekintjük, ami a fehérvasárnap nevet viseli. Elsősorban Somogy és Zala megyében, valamit a palócok körében volt népszerű szokás ezen a napon a komatál-küldés. Fehérvasárnapon, más néven Komálóvasárnapon vagy Márkálóvasárnapon fiatal lányok komatálat vagy más néven mátkatálat küldtek a kiszemelt fiúnak. Előfordult az is, hogy fiúk küldték egymásnak barátságuk jeleként. A komatálat küldők egymást testvérré fogadták, sírig tartó barátságot kötöttek, mátkának vagy komának fogadták egymást.

húsvét eredete

Fehérvasárnap – húsvét utáni vasárnap

A húsvéti ünnepkör kezdetét ahúsvét előtti vasárnaptól, a virágvasárnaptól számíthatjuk. A húsvéti  szokások ettől az időponttól a húsvét vasárnapot követő fehér vasárnapig, illetve az ezt követő hétfőig tartó periódusban helyezkednek el.

Fehérvasárnap (latinul Dominica in albis, az ünnepi introitus alapján: quasi modo-vasárnap, a magyar néphagyományban: mátkálóvasárnap, komálóvasárnap) húsvét utáni, vagyis húsvét nyolcadát (a fehérhetet) záró vasárnap, amelyet a II. vatikáni zsinat óta húsvét második vasárnapjának nevez a katolikus egyházi naptár. Nevét onnan kapta, hogy a nagyszombaton keresztelt katekumenek ezen a napon vehették le a fehér ruhát, amelyet egy héten át viseltek.

II. János Pál pápa erre a napra tette az isteni irgalmasság vasárnapjának ünnepét.

A nap neve a keleti katolikus egyházaknál tamásvasárnap, szakrális tartalma a halottakról való megemlékezés, a „halottak húsvétja” volt. -olvasható a wikipédiában.

Mi az a komatál?

A húsvétra következő fehérvasárnapon volt szokásos a komatálküldés. A komatál tartalma rendszerint a húsvétről megmaradt maradék volt. A sonkát, húsvéti tojást, kalácsot és kis üveg italt énekelt vagy mondott köszöntő kíséretében adtak át. Egyes helyeken az ajándékot kapó kivett a tálból egy húsvéti tojást és helyette két másikat rakott a tálba. Más tájakon az egész tálat elvették és helyébe egy másik tálat adtak.

Ezt a komatálat ma már inkább csak az ország egyes részein, Dunántúlon, főleg Somogy és Zala megyében és a palócoknál ismerik. A komatál- vagy mátkatálküldést főként fiatal lányok gyakorolták, de előfordult az is, hogy leány fiúnak küldte, vagy fiúk egymásnak küldték. A komatálat küldők egymást testvérré fogadták, sírig tartó barátságot kötöttek, s ezután magázták és komának, a lányok pedig mátkának nevezték egymást.

Komatálas köszöntő

Komatálat hoztam,
Fel is koszorúztam,
Koma küldte komának,
Hogy váltsa ki magának.
Ha nem váltja magának,
Küldje vissza komának.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük