Szegfű, az egyik legősibb virág

A szegfű az egyik legcsodálatosabb virág, ennek ellenére sokan ellenérzésekkel kezelik. Az egyik legtartósabb és legmaradandóbb virághoz sokan politikai tartalmat társítanak, ezért inkább tartózkodnak tőle és nem választják. Remélem, hogy jelen cikkemmel sikerül minden előítéletet eloszlatni és nem lesz mellőzött virág a szegfű.

szegfű

Virágok jelrendszere, virágnyelv

Amikor betérünk egy virágboltba, hogy virágot válasszunk gyakran bele sem gondolunk, hogy akár egy szál virágnak is fontos jelentés tartalma van. Már az ókorban is ismerték a virágok jelrendszerét, ami az idők során jelentősen módosult és mára már szinte feledésbe merült. A virág választásnál nem szempont, hogy a virágok átadásával milyen üzenetet tudunk tolmácsolni szeretteink felé. Nem törődünk vele, mit is jelent az a csokor vagy szál virág, amit nagy szeretettel ajándékozunk.

Egy-egy virágnak a kortól, színtől, a földrajzi helytől függően is változik a jelentése. A világszerte az egyik legtartósabb és legmaradandóbb virágként ismert szegfűhöz sokan politikai tartalmat társítanak, ezért nem inkább tartózkodnak tőle, nem választják. A szocialista munkások a 20. század elején tűztek először vörös szegfűt a gomblyukukba, azóta is használják párt szimbólumként. Szerintem vonatkoztassunk el ettől, és nézzünk politikai felhang nélkül a szegfűre. Még a piros színűre is.

Szegfű, az egyik legősibb virág

A Római Birodalomban Jupiter virágát tisztelték a szegfűben. Napkeletről terjedt el, a középkori Euróbában az álhatatos szerelem és a házasság jelképévé vált. A reneszánsz festményeken már komoly szerepet kapott. Pl. Van Eyk: férfi szegfűvel című képén.

Ismeretlen festő 1515-ben a mohácsi csatában elhunyt II. Lajost, és menyasszonyát, Habsburg Máriát szegfűvel ábrázolja. Az ara kezében található szegfűk itt is a mátkaságot jelképezik.

Sokan elfelejtik, hogy a szegfű a magyar népművészet kedvelt virága. Díszítő elemként először úri hímzéseken alkalmazták, majd fafaragásokon is megjelentek a virágokat legyező alakban körülölelő 5 és 7 sziromlevelű ábrázolások. Általában a férfit  jelöli, gyakran alkalmazták a komoly szeretőnek, férjnek kijáró mintaként.

A szegfű magyar nevét valószínűsíthetően az illatos, már a középkorban is ismert keleti fűszernövényről, a szegfűszegről kapta. Gyógyfűként is használták, még pedig a kor legnagyobb járványának, a pestisnek az ellenszereként tisztelték, ezért pestisgyógyítónak, röviden pestisfűnek is nevezték.

Latin eredetű angol neve, a carnation egyben a csodálatra, szerelemre, hálára is utal. Sokáig előkelő virágnak számított. Franciaországban a katonák a bátorság jelképeként tisztelték. A nemes emberek vörös szegfűt tűztek a mellükre, amikor a vérpadra léptek. Napóleon a becsületrend szalagjának színéül a szegfűvöröset választotta.

A szegfűt több ország és szervezet is jelképének tekinti. Spanyolországban nemzeti virág, a spanyol nők gyakorta a hajcsatjukat díszitik vele. Az alpesi nők pedig a fűzőjükbe tűzik.

Kanadában és az Egyesült Államokban a 20. század elején vált népszerűvé a fehér és a vörös szegfű. Ohio állam virága a vörös szegfű.

szegfű

Kezdetben a fehér szegfű szimbolizálta a tiszta anyai szeretetet. Később ez annyiban változott, hogy a piros szegfűt akkor használják, amikor az anya még él, a fehéret pedig a már elhunyt anya sírjára viszik.

Koreában a szegfűt a mindkét szülő tiszteletére ajándékozzák a május 8-i Szülők Napján. Május 15-én pedig a tanárokkal szembeni tiszteletüket fejezik ki vele. Japánban a császári trónt szegfű trónnak nevezték. A mexikói indiánok szerint a szegfű a halottak virága, temetés előtt szegfűhalmokkal vették körül a holtat.

A szegfű hazánkban az egyik legnagyobb számban forgalmazott vágott virág, minden évszakban kapható. Legkedveltebb a piros, a rózsszín és a fehér színű. Nagyon tartós, vázában is 10-14 napig gyönyörködhetünk szépségében és illatában.

A szegfű színeinek üzenete:

Fehér: kedves, ártatlan, tiszta szerelem, szeretet és jószerencse
Világos piros: csodálat
Sárga: csalódottság, visszautasítás
Sötét vörös: szeretet, mély szeretet
Pink: az anya halhatatlan szerelme
Piros és fehér csíkos: osztatlan szeretet
Rózsaszín: hűség
Zöld: Szent Patrik nap és a homoszexualitás jelképe.

A Szegfű ma már anyakönyvezhető női név,  július 17-én tartjuk a névnapját.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük