Gyűszűvirág szimbólumrendszere

A piros gyűszűvirágot (Digitalis purpurea) az ókorba gyógyszerként használták. Egyes szívgyógyszerekben, magasvérnyomás csökkentésére szolgáló szerekben napjainkban is megtalálható. A gyűszűvirág szimbólumrendszere nem túl pozitív, de legendája igen kedves.

gyűszűvirág

Gyűszűvirág szimbólumrendszere, legendája

A legismertebb gyűszűvirág faj, a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) a tátogatók családjának egyik tagja, Európa nyugati részen őshonos. Találkozhatunk vele erdőkben, erdei utak mentén, mezőkön és réteken. A legfontosabb nemesítések honosak nálunk, a vadon termő állományok pedig védett növények.

A gyűszűvirág gyógyhatásait egy angol orvos, William Withering fedezte fel a 18. században.

A gyűszűvirág angol neve Foxgloves, ami annyit tesz, mint rókakesztyű. A tizennegyedik században feljegyzett név valószínűleg a „népi kesztyű” (folks glove) kifejezés torzulásából alakult ki.

A kelta országokban a gyűszűvirágot a tündérek virágának tartották. Úgy gondolták, hogy az angyalok a gyűszűvirágok belsejében laknak. Erősen hittek abban, hogy a virág minden arra járó tündér irányába odafordul.

A legenda szerint az angyalok az ujjaikat díszítették ezzel a virággal, hogy aztán a holdfényben táncra perdüljenek.

A piros gyűszűvirághoz hasonló vagy rokon fajok: rozsdás gyűszűvirág, gyapjas gyűszűvirág, kisvirágú gyűszűvirág és sárga gyűszűvirág.

A gyűszűvirágból kivonható szívglikozid, a digitalin kis dózisban segíthet a szapora szívverés és a ritmuszavarok csillapításában.

Mérgezősége miatt házilag nem használható gyógynövényként. Csak és kizárólag gyógyszerként, orvosi rendelvényre kapható tabletta, csepp, injekció formájában. 

A gyűszűvirág szimbólikus jelentése: kétszínűség

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük