Adventi vasárnapok dátuma 2023-ban

Az adventi vasárnapok változó dátumúak, évről évre más dátumra esik mind a négy advanti vasárnap. Elmondom, hogy lehet kiszámítani az első adventi vasárnap dátumát, és azt is hogy alakul az adventi vasárnapok dátuma 2023-ban.

advent első vasárnapja 2020

Hogyan számítható ki az adventi vasárnapok dátuma?

Adventnek a karácsony előtti négy egymás utáni vasárnap közé eső időszakot hívjuk. A karácsony dátuma  minden évben ugyanaz ugyan, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében évente változik, hogy a hét melyik napjára esik december 24-e, Szenteste napja. És mivel a Szenteste előtti 4 vasárnap az adventi vasárnap, így az adventi vasárnapok dátuma évről évre változik.

Azért nem kell megijedni, hisz egyszerűen meghatározhatjuk az advent kezdő napját. Advent első vasárnapja mindig a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is.

A fenti szabályból egyenesen következik, hogy az advent legkorábban november 27-én kezdődhet, és a dátuma nem eshet december 3 utánra. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Tehát elég az eközé eső vasárnapot megtalálni a naptárban. És aztán már könnyű megtalálni a következő három adventi vasárnapot.

2023-ban az András naphoz legközelebbi dátumú vasárnap december 3, tehát ez lesz az advent kezdete.

A negyedik és egyben utolsó adventi vasárnap mindig csak december 18 és december 24 közé eső dátumú lehet. Ebből következik, hogy az utolsó hét hossza lehet csupán egy nap, amikor a negyedik vasárnap épp december 24-re esik vagy akár egy teljes hét is, ha az utolsó vasárnap december 18-a.

Adventi vasárnapok dátuma 2023-ban

Advent első vasárnapja 2023-ban: december 3.

Advent második vasárnapja 2023-ban: december 10.

Advent harmadik vasárnapja 2020-ban: december 17.

Advent negyedik vasárnapja 2020-ban: december 24.

A dátumokból látszik, hogy az utolsó adventi hét 2023-ban csupán egy napos.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük