Április 1 – Bolondok napja

Április elseje egy különleges nap: a bolondok napja. A bolondozások, a vicces átrázások, az ártatlan tréfálkozások napja. A népszokás szerint az, aki április elsején bedől a tréfának, azaz aki elhiszi a sok bődületes blődséget, akit rá tudnak szedni, az az április bolondja. Mutatok néhány ötletet, amelyekkel megtréfálhatod, csőbe húzhatod a családtagokat vagy a hiszékeny kollégákat.

bolondok napja

Bolondok napja – április 1

A bolondok napja több országban is elterjedt népszokás. Eredetére vonatkozóan több teória is létezik. Egy lehetséges magyarázat szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Ennek mai változata az elsejei bolondozás.

Másik vélekedés szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, aki 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette át. Innen eredhet, hogy április elsején bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején alaposan megviccelnek, rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy, az átvert ember az április bolondja.

„Április 1-je Hugó napja, a téli napfordulótól számított századik nap, ezért népünk régente „száznapnak” is nevezte. Egyébként pedig „negyvenesnap” volt, e nap időjárásából a terméskilátásokra következtettek. Április 1-je az indás növények vetőnapja volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották, mert a nép úgy hitte, Júdás ezen a napon akasztotta fel magát (kötél → inda).

Az „áprilist járatás”, „április bolondja” az ókori tavaszkezdő tréfás örömünnepekre vezethető vissza. Hozzánk talán német közvetítéssel került. Erre vall, hogy elsősorban városi és gyermekmulatság, a felnőtt falusi nép körében sohasem gyökeresedett meg.” – írja a jelesnapok.hu weboldal.

Április bolondja – magyar népköltés

Április bolondja
Felment a toronyba,
Megkérdezte: – Hány óra?
Fél tizenkettő;
Bolond ez a kettő.

Bolondok napja: tréfák minden mennyiségben

A bolondok napja a tréfák tárháza. A klasszikus viccektől a bonyolultabb átverésekig rengeteg lehetőség van arra, hogy megvicceljük családunkat, barátainkat, vagy akár munkatársainkat. Íme néhány ötlet:

  • Klasszikus tréfák: A cipőfűző összekötése, a só helyett cukor a teáscsészében, a telefon lecsengtetése – ezek a klasszikus tréfák mindig mosolyt csalnak az arcokra.
  • Apróbb átverések: A fogkrém helyére majonéz, a víz helyére olaj a spriccelős flakonba – ezek a kis trükkök vicces meglepetést okozhatnak.
  • Kreatívabb tréfák: Hamis e-mail küldése, kamu hírportál elkészítése, hamis Facebook-bejegyzés – a kreatívabb tréfák igazi meglepetést okozhatnak, de ügyeljünk arra, hogy ne sértsek meg senkit.

Fontos a jó ízlés

A bolondok napja remek alkalom a mókára és a kacagásra, de fontos, hogy ne vigyük túlzásba a tréfát. Mindig tartsuk szem előtt a jó ízlést, és ne sértünk meg senkit a tréfáinkkal. A cél a jókedv és a közös nevetés, ne pedig a kellemetlenség okozása.

Ne felejtsük el a nevetést!

A bolondok napja a nevetésről és a jókedvről szól. Ne vegyük magunkra a tréfákat, és ne aggódjunk, ha mi is áldozattá válunk. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat és együtt nevetünk ezen a vidám napon.

Olvasnivalók Bolondok napjára

A virágimádatukról ismert hollandok sem tétlenkedtek a karantén alatt sem, már el is érhető a világot megrengető újdonságuk: a mikroban kinyíló tulipán. Nézd meg videón, milyen egyszerűen és gyorsan lesz a virághagymából csodálatos virágszál!

Konyhai tréfák vicces videóját hoztam azoknak a mókáskedvűeknek, akiknek nincs ötletük, hogy az idén mivel viccelhetnék meg hozzátartozóikat, barátaikat vagy kollégáikat. Azért csak óvatosan a jópofáskodással, mert a mondás szerint a kölcsön kenyér visszajár, ezért könnyen lehet, hogy téged is behúznak a csőbe.

Örömmel számolok be elsőként a hírről, hogy több éves áldozatos növénynemesítési munka eredményeként két teljesen új növényfaj jött létre. A bundás muskátli és a macskamajomfa már a nagyközönség előtti bemutatásuknál is igen nagy sikert arattak, így bátran mondhatjuk, hogy ezek az idei év slágernövényei.

A világ legmenőbb helyei is lehetnek unalmasak. A legromantikusabb látványosságok közelében is rájön néha az emberre az ásítás. Különösen, ha egy humorista a hatalmas ásításaival megbabonázza a gyanútlan turistákat és az ásítás ásítást szül. Teljesen véletlenül persze a kandi kamera is kéznél van. A világ legunalmasabb helyei videó garantáltan nem lesz unalmas.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük