Április 1 – Bolondok napja

Április elseje egy különleges nap: a bolondok napja. A bolondozások, a vicces átrázások, az ártatlan tréfálkozások napja. A népszokás szerint az, aki április elsején bedől a tréfának, azaz aki elhiszi a sok bődületes blődséget, akit rá tudnak szedni, az az április bolondja. 

bolondok napja

Bolondok napja – április 1

A bolondok napja több országban is elterjedt népszokás. Eredetére vonatkozóan több teória is létezik. Egy lehetséges magyarázat szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Ennek mai változata az elsejei bolondozás.

Másik vélekedés szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, aki 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette át. Innen eredhet, hogy április elsején bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején alaposan megviccelnek, rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy, az átvert ember az április bolondja.

Április 1-je Hugó napja, a téli napfordulótól számított századik nap, ezért népünk régente „száznapnak” is nevezte. Egyébként pedig „negyvenesnap” volt, e nap időjárásából a terméskilátásokra következtettek. Április 1-je az indás növények vetőnapja volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották, mert a nép úgy hitte, Júdás ezen a napon akasztotta fel magát (kötél → inda).

Az „áprilist járatás”, „április bolondja” az ókori tavaszkezdő tréfás örömünnepekre vezethető vissza. Hozzánk talán német közvetítéssel került. Erre vall, hogy elsősorban városi és gyermekmulatság, a felnőtt falusi nép körében sohasem gyökeresedett meg. – írja a jelesnapok.hu weboldal.

Április bolondja – magyar népköltés

Április bolondja
Felment a toronyba,
Megkérdezte: – Hány óra?
Fél tizenkettő;
Bolond ez a kettő.

Ha bolondoznál egy kicsit akkor van néhány javaslatom:

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük