Anyakönyvezhető nevek 2018

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete 2018. november 1-én bővítette az anyakönyvezhető nevek listáját. Az új listában elég érdekes neveket is találunk, amikről sok minden eszünkbe jut, csak az nem, hogy ezek keresztnevek lennének. Te szívesen adnád a gyerekednek a Tamerlán, Tonuzóba vagy az Adeodáta, Agrippína neveket?

Anyakönyveztethető nevek 2018

Anyakönyvezhető nevek

Pár évtizede még a Ladó János féle Magyar utónévkönyv volt a szentírás, ha valaki keresztnevet keresett születendő gyermekének. Ennek 1982-es ötödik kiadása 1.827 férfi és női nevet tartalmazott. 1997-ben megjelentett Új magyar utónévkönyv már jóval bővebb volt. Azóta viszont a keresztnevek listáját nem adják ki könyv formában, az interneten kényelmesen lehet böngészni a választható keresztnevekből.

Napjainkban kb. 30-40 új kérelem érkezik hivatalos bejegyzéshez, ezeknek azonban csak a töredékét fogadják el hivatalosnak. Az utóbbi időben elutasítottak közt van pl. Az Andrea, mint férfi név. Bár az olaszoknál az Andrea férfi név – lásd a híres énekes Andrea Bocelli -, nálunk női névként hivatalos, így férfi névként való használatát elutasították.

A bárki számára anyakönyvi bejegyzésre – állampolgárságra és nemzetiségre való tekintet nélkül – alkalmasnak minősített nevek jegyzékét 2009 óta havonta frissítik. 

Sokan igyekeznek gyermeküknek egyedi, különleges nevet adni. Magyarországon csak is olyan utónév választható, amit az MTA felvett a hivatalosan anyakönyvezhető nevek listájára.

Anyakönyvezhető női nevek

http://www.nytud.mta.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/osszesnoi.pdf

Több mint 50 olyan női nevet ismerünk, amit virág nevekből keletkeztek.

Anyakönyvezhető férfi nevek

http://www.nytud.mta.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/osszesffi.pdf

Utónév kereső

A keresztnév keresőben több szempont szerint szűrhetjük a neveket. Kereshetünk pl. eredet, jelentéstartalom, szótagszám, hangrend vagy épp gyakoriság, népszerűség szerint is.

http://corpus.nytud.hu/utonevportal/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük