Mi az a Black Friday és mikor van?

A Black Friday, szószerinti fordításban Fekete péntek, és nem más, mint a hatalmas kedvezmények napja. Az 1960-as években indult Amerikából, azóta pedig szinte az egész világot meghódította. Magyarországon is egyre több áruház – különösen a webáruházak – hirdet ezen a napon, vagy erre hivatkozva már hetekkel előtte, is hatalmas árcsökkentéseket.

Black friday - Fekete péntek

Black Friday, azaz a Fekete péntek története

Black Friday az Amerikában november negyedik csütörtökjén tartott Hálaadás estéjét követő pénteki nap. Hivatalosan ekkor kezdődik a karácsonyi szezon indul meg az ajándékvásárlási láz. A legtöbb üzlet ezen a napon hatalmas akciókat kínál. Sokan szabaddá teszik ezt a napot, hogy le ne maradjanak a rendkívüli akciókról.

A fekete péntek kifejezést számos eseményre használták a 19. század óta. Először az 1869-es pénzügyi válság kapcsán említették. A hálaadást követő péntekre 1966 óta használják, használata 2009-re vált általánossá. Eredetileg a sűrű forgalomra utalt. Ma inkább annak a kifejezése, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Az akciót általában a Hálaadást követő pénteken tartják, de akad néhány üzlet, ahol már előbb kezdik. A kereskedők már hetekkel korábban elkészítik a karácsonyi dekorációt. Az üzletek igen korán, általában már reggel 5 órakor nyitnak. A nagyobb áruházláncok egyes egységei 0 órakor nyitnak és csak éjfélkor zárnak be. A kereskedők rendkívül alacsony, akár önköltség alatti árakon kínálják a portékáikat.

Magyarországon 2014. november 28-án tartották meg az első Fekete pénteket hatalmas sikerrel és átlagos felüli árengedményekkel. Magyarországon különösen a műszaki cikkek kelendőek ezen a napon, amit jórészt internetes áruházból rendelnek meg az emberek.

A Hálaadás mozgó ünnep, ezért az azt követő Black Friday-nak sincs fix dátuma, de minden évben november 23 és 29 közé esik. 2023-ban november 24-re.

Persze vannak, akik nem elégedtek meg ezzel az egy nappal, így jött létre a Cyber Monday. Cyber Monday vagyis a Kiber hétfő egy marketing eszköz, amellyel vásárlásra kívánják ösztönözni az embereket. A Black Friday vagy Fekete Péntek után következő első hétfői napot hívják így.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük