A magyar nyelv napja – november 13

2011 óta november 13-a A magyar nyelv napja annak emlékére, hogy 1844-ben e napon fogadták el a magyart hivatalos nyelvvé tevő törvényt. Ez a nap a közfigyelmet igyekszik ráirányítani a magyar nép szellemi-kulturális öröksége és nemzeti identitása alapját jelentő magyar nyelvre.

A magyar nyelv napja – november 13

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2008. december 6-án megtartott IX. tisztújító közgyűlésén jelölte ki a magyar nyelv napját. Elfogadva Graf Rezső javaslatát, április 23-át a magyar nyelv napjának kiáltották ki. A nap kiválasztásában szerepet játszott, hogy 2008-ban ezen a napon nyitotta meg kapuit a Magyar Nyelv Múzeuma a ma Sátoraljaújhely részét képező Széphalmon, Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett.

2009-től tehát április 23-án ünnepeltük anyanyelvünket, 2011-től viszont november 13-ára helyezték át.

2011. szeptember 26-án az Országgyűlés a magyar nyelv napjává november 13-át nyilvánította. 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. E törvény többek között kimondta: „1. § Az országgyűléshez bocsátandó minden kegyelmes királyi Leiratok, Előadások, Válaszok, és Intézvények ezentúl egyedül magyar nyelven adassanak ki. 2. § A törvénycikkek valamint már a jelen országgyűlésen is egyedül magyar nyelven alkottattak és erősíttettek meg: úgy ezentúl is mind alkottatni, mind királyi kegyelmes jóváhagyással megerősíttetni egyedül magyar nyelven fognak.”

Az uráli nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelv írásbelisége a 11. századtól folyamatos, bár 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv Magyarországon.

Anyanyelvüknek 2008 óta múzeuma is van. Sátoraljaújhely városrészében, Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén nyílt meg A Magyar Nyelv Múzeuma 2008. április 23-án. A modern, jól felszerelt múzeumban A Nyelvlesen – Kalandozások a nyelv körül állandó kiállítás mellett ideiglenes kiállítások, hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek várják a magyar nyelv iránt érdeklődőket.

További olvasnivalók a magyar nyelvről

„Egy kincs van minden nemzetnek adva, míg azt megőrzi híven, addig él.” Édes anyanyelvünkről vallotta ezeket a szavakat Jókai Mór. Rajta kívül több magyar híresség is fontosnak tartotta, hogy védjük nyelvünket. Itt vannak a legszebb idézetek az anyanyelvről!

A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs, teljesen magyar nyelvű szövegemlék. Az első sora bizonyára mindenkinek ismerős az iskolai tanulmányokból: „Láttyátuk feleim szümtükkel mik vogymuk.” A többi része azonban már nem ennyire érthető, ezért is örültem, amikor ráleltem a mai irodalmi nyelvi átiratára.

Újabb megcáfolhatatlan példát találtam a magyar nyelv szépségének és nehézségének bizonytására. A magyar és külföldi diák beszélgetése jól rávilágít a magyar nyelv összetettségére és bonyolultságára. Timár György írása annak idején Brachfeld Siegfried előadásában lett híres.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük