Készülődjünk adventre!

Készülődjünk adventre, ez a mai rendkívüli bejegyzésem mottója. Az adventet közelítem meg több szempontból. Szólok hagyományokról, szokásokról és neves írók, költők gondolatainak is helyt adok. Persze nem maradhat ki a kézműveskedés sem, saját magunk által készíthető dekorációkhoz is adok pár tippet.

adventi negyedik gyertya

Készülődjünk adventre

Kezdjük az elején. Mi is az az advent?

Advent a keresztény kultúrákban a karácsonyt (december 25.-ét) megelőző negyedik vasárnaptól négy héten át tart. Advent első vasárnapjának meghatározása sokaknak gondot okoz. Ne de ennek most vége. Olvass tovább és minden egyértelműen kiderül. 

Az alábbi képre kattintva többet is megtudhatsz róla.

A karácsony előtti négy hetes időszakra, azaz advent idejére több jeles nap is esik és ebből adódóan több babona, hiedelem és hagyomány társul hozzá. Az adventi szokások egy része termékenységvarázslás volt, ugyanakkor megjelentek a boszorkányok, a gonosz, a rossz szellemek elűzésére vonatkozó rituálék is. 

Az adventi hagyományokról, szokásokról a képre kattintva olvashatsz bővebben.

A karácsony előtti várakozás, felkészülés időszaka az advent nem fix dátumon kezdődik, hanem évről évre változó a kezdő napja, 2021-ben november 28, vasárnap. Az adventi időszak kezdetének kiszámítása igen egyszerű, ha tudjuk a fő szabályokat.

Minden a számtás módját, mint az adventi vasárnapok 2021-es dátumát elmondom a képre kattintva.

Na de ki volt az a Szent András, akinek napjához viszonyítva kiszámolhatjuk advent első vasárnapjának napját?

Szent András, azaz András apostol egyike volt Jézus tizenkét tanítványának. November 30-án tartott napjához közelebb eső vasárnap az advent első vasárnapja és egyben az egyházi év kezdeteSzent Andrásról ide kattintva tudhatsz meg többet.

És jöjjön egy rövidke adventi vers.

Rainer Maria Rilke: Advent

A szél pásztorként űzi-hajtja
az erdőn pehely-nyájait,
s a fenyők sejtik, mára-holnapra
gallyukat fények szentelik,
s hallgatóznak. A havas útra
szélesen borul a sok ág,
szelet fog, s várja kinyúlva
a dicsőséges éjszakát.

Az adventi összefoglalóból nem maradhat ki a rorate sem. Rorate vagy hajnali mise vagy angyalmise vagy aranyos mise a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban tartott szentmise.

A képre kattintva Juhász Gyula verse ezt a rituálét mutatja be.

Az advent velejárói a karácsonyi vásárok, a Vörösmarty téren már meg is nyílt az ide vásár.

A koronavírus-járvány miatti kényszerű kihagyás után 2021-ben ismét kigyúlnak az karácsonyi fények és megrendezésre kerül az adventi vásár a Vörösmarty téren. A Budapest egyik legszebb terén november 19 és december 31 között nyitvatartó vásárt csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. A megnyitón egy három méteres angyallal, december 6-án pedig még Joulupukkival, a lappföldi Mikulással is lehet találkozni.

Óbudán is felgyúlnak az ünnepi fények.

Budapest második legnagyobb kerülete, a 2000 éves múltú Óbuda a főváros egyik kedvelt turisztikai központja. A páratlan szépségű Fő tér és a környező utcák századeleji hangulata minden évszakban sétára csábít. Advent idején azonban a nyugalmas utcák megtelnek fénnyel és forralt bor illattal és teljes lesz a varázslat. Merülj el a pompában, nézd meg milyen ragyogóak az adventi fények Óbudán!

Hazai váraink közül évről évre a Diósgyőri vár karácsony előtti ünnepi díszítése a legszebb. Nagy Lajos király várának négy tornya szimbolizálja az adventi koszorú négy gyertyáját, amelyeket rendre lilába öltöztetnek.

És ha már az üzenet szóba került.

Az adventi időszak fontos hírnökei az angyalok. Bibliában az angyalok Isten küldöttei, feladatuk az isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Az angyalok Isten teremtményei, erejük és hatalmuk által magasabbrendűek az embernél. Jó és rossz angyalok egyaránt léteznek, de természetesen jó embrekhez csak a jó angyalok látogatnak el.

Itt megtudhatod, mit üzennek az adventi vasárnapok angyalai a négy adventi hétvégére!

Advent kellékei

A karácsonyt megelőző négy hetes adventi időszak egyik legemblematikusabb jelképe és kelléke az adventi koszorú. A ma többnyire négy gyertyával készülő koszorút elődjét a XIX. században készítették. A képre kattintva most megtudhatod azt is, milyen színű gyertyák vannak a hagyományos koszorún és milyen sorrendben kell meggyújtani azokat.

Az adventi koszorúra kerülő adventi gyertyák száma és színe is jelentéstartalommal bír. Hagyományosan négy gyertyát teszünk a koszorúra, minden adventi vasárnapra egyet. Itt van az adventi gyertyák jelentései. 

A lakást soha nem díszítjük fel olyan gazdagon és olyan nagy szeretettel, mint a karácsonyi és az adventi időszakban. Ne de milyen legyen az adventi koszorú?

Az adventi koszorú váasztást néhány szemponttal segítem itt.

Advent saját kezűleg

Ha a vásárok és kész adventi koszorú vásárlása helyett az otthoni kreatívkodást választanád, arra is van pár ötletem.

Egyre jobban közelít az első adventi gyertya gyújtásának napja. Viszont arra még van idő, hogy saját magunk elkészítsük az adventi koszorút, vagy az adventi kalendáriumot.

Az alábbi képre kattintva adventi csináld magad ötleteket hoztam, hogy ezzel is segítsem az ünnepi előkészületeket. Többek közt az advanti koszorú készítését is bemutatom lépésről lépésre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük