Advent első vasárnapja

Advent első vasárnapja az András naphoz (november 30) legközelebb eső vasárnap. Ekkor gyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A dátuma változó, de mindig november 27. és december 3. közé esik.

 
adventi koszorú, advent első vasárnapja
 
 

Advent első vasárnapja

Míg az adventi naptár első ablakát mindig december elsején nyitjuk, addig az adventi koszorú első gyertyájának megnyújtása minden évben a más-más időpontra eső advent első vasárnapján történik.
 
Az egyszínű gyertyákkal díszített adventi koszorún a gyertyák meggyújtási sorrendje tetszőleges. Bár ha az egyik gyertyát valahogy megkülönböztették a többitől, azt kell majd a harmadik vasárnap meggyújtani.
 
A katolikus hagyományok szerint advent első vasárnapja a hit napja. Az egyházi színbe öntözött adventi koszorún, amin három lila és egy rózsaszín gyertya található, ilyenkor a középső lila gyertyát kell meggyújtani. Az elsőként meggyújtott lila gyertya a hit szimbóluma. Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást.
 

Aranyosi Ervin: Advent – első gyertya

Advent első vasárnapján
felgyullad egy gyertya fénye.
Melegítse át szívedet,
legyen fénylő eredménye.
 
Kezdődik a csodavárás,
ahogy egykor Jézust várták:
szeretettel, bizalommal,
a tűz lángját körül állták.
 
A megváltó tiszta fényt hoz,
szeretetet, ami éltet.
Felemel a puszta földről,
Isten fiává fogad téged.
Szeretettel tárd ki lelked,
öleld át a nagyvilágot,
kívánd azt, hogy minden ember
itt a Földön, legyen áldott!
 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Zsófi néni szerint:

  Kedves Juco!
  Mindig nagyon nagy élmény olvasni leveledet.Most a várakozás idején is csak örömet és ,megnyugvást hoztak számomra .Sajnos egyedül maradtam,55 év után.A vigasztaló,hogy gyerekeim és unokáim szeretettel vesznek körül.Jó egészséget és öröteli,szép ünnepeket kivánok Zsófi néni

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Zsófi néni!
   Nagyon köszönöm a kedves szavakat.
   Nem lehet egyszerű ennyi év után elveszteni egy társat. Az viszont nagyon jó, hogy a gyerekekre, unokákra lehet számítani és megszépítik a mindennapokat.
   Jó egészséget és minden jó kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük