Szerencse-, és balszerencse szimbólumok

A szerencse-, és a balszerencse szimbólumok egyaránt részei a mindennapjainknak. Mindig a közelünkben vannak, legfeljebb nem foglalkozunk velük, nem veszünk tudomást róluk. Vagy épp oly természetes részei az életünknek, hogy nem is gondolunk rájuk, mintha szerencsét vagy balszerencsét hozhatnának az életünkbe.

szerencsepatkó

Szerencse-, és balszerencse szimbólumok

„Az iskolába menvén, a járda peremén, hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én” – írja Radnóti Miklós Nem tudhatom című versében. Furcsa ellentmondás, hogy épp a tudás megszerzését elősegítő iskola jó néhány hasonló babonát hoz létre. Egy kődarabban keres menedéket egy nem túl alaposan felkészült diák a tanárok elől.

Ezek a szerncse szkások nemcsak az alsóbb iskolákban élnek, hanem az egyetemeken is, ahol a legnagyobb illetlenség a vizsga előtt szerencsét kivánni. Hogy mit illik kívánni, azt pedig ide nem illik leírni…

Persze van, ahol éppen illendő a szerencsét emlegetni. A hajósok például szerencsés hajózást, a bányászok jó szerencsét kívánnak egymásnak. Bár a bányász-himnusz már a szerncse forgandóságát fogalmazza meg: „Szerencse fel, szerencse le, ilyen a bányász élete”.

Kéményseprő

Már nem ennyire a szerncséhez kötött a kéményseprő mestersége, tőlük függ azonban szerencsénk. Persze ehhez az is kell, hogy a megpillantássukkor szabályosan megfogjuk a ruhánk gombját, elmormoljuk, hogy: „kéményseprőt látok, szerencsét találok”.

A babona kialakulásához hozzájárult a kéményseprők jellegzetes viselet, és tényleg szerencsét hozó tűzvédelmi tevékenysége. Persze lehet, hogy már ahjdanán sem volt egyszerű mesterembert találni a házkörüli munkához, így, aki látott egy kéményseprőt, az már szerencsésnek mondhatta magát.

Négylevelű lóhere

Ritkasága miatt vált szerencseszimbólummá a négylevelű lóhere. Ez a takarmánynövény ugyanis rendszerint három levelű. Akinek van türelme négylevelút keresni a háromlevelű tengerben, annak a kitartás mellett szerencsére is szüksége van. Így lehet mindenki a maga szerencséjének kovácsa.

Patkó

És ha már a kovács szóba került, ne feledkezzünk meg a patkóról sem. Ez nemcsak Európában, hanem Indiában, és az arab nyelvterületen is a szerencse jelképe. Különösen a talált patkónak tulajdonítanak szerencsehozó tulajdonságot. Úgy tartják, hogy aki hétlyukú talált patkót visz haza,a nnak kívánsága teljesül.

A patkót a ház a ház alapjába tették, vagy a küszöbre szegezték, mégpedig kanyarulatával befelé, mert így a szerencsét bevitte a házba. A hiedelem szerint a szerencse kiment, ha a valaki rosszakaratból megfordította a patkót.

Az állatokat a rontástól védte, a szatmáriak a sertésvályúba tették, a nógrádi palócok rászegezték a vályúra. Egyes helyeken úgy vélték, hogy a vad nem bántja a marhát, ha a tűzben patkó van. A patkónak fontos szerepe volt azokban a mágikus eljárásokban is, amelyekkel a tehén elapadt tejét hozták vissza.

Szerencsemalac

A szerencsemalacnak a fülét és a farkát kell meghúzni. Szegénynek úgyis mindegy, hiszen a szilveszteri, újévi vigalmak nagy szomorúságot hoznak a maéacnépség soraiba. Míg a szárnyas elszáll, a hal meg elúszik a sz ember szerencséjével, addig a malac kitúrja azt.

Kalács

A karácsonyi ünnepi asztal fontos tartozéka a kalács. Ennek még a morzsáit is össze kell gyűjteni, és eltenni. Szerencsét hozhat betegség alkalmával. Egyébként fonataival, amely sok domborodó női keblet jelképez, az ember biztosítani szerette volna szerncséjét a termékenységben.

Pók

A pók a magyar néphit szerint szerencsét hozó állat. Akire ráereszkedett, az pénzhez jutott. Ha lány ágya fölött ereszkedett le, a menyasszonyi fátylat szőtte, tehát a lány még abban az évben férjhez ment.

Ha megölték a pókot, az szerncsétlenséget hozott, gömöri hit szerint meg is halt az, aki a kaszáspókot agyonütötte.

További olvasnivalók a szerencséről

Csodavárás közben hajlamosak vagyunk valami rajtunk kívülálló, misztikus tárgytól, dologtól várni a megváltást. A csoda reményével kecsegtető jelképek, kabalák, amulettek, talizmánok sora pedig szinte végtelen. Előzőleg írtam már állati amulettekről és varázserejű növényekről is, de akkor olyan fontos szerencsehozó tárgyak is kimaradtak, mint például a patkó vagy a pocakos Buddha szobor. Most mindezeket is pótolom, itt vannak a legismertebb szerencse szimbólumok, jelképek, amulettek.

Őseink hittek abban, hogy bizonyos növények varázserővel rendelkeznek. A lóheréről mindenki tudja, hogy a szerencse szimbóluma. De mi a helyzet a levendulával vagy a fokhagymával? Azoktól mit várhatunk? Máris mutatom, itt vannak a varázserejű növényi amulettek!

Ősidők óta léteznek praktikák, amelyekkel az emberek megpróbálnak Fortuna kegyeibe férkőzni. Az idők folyamán az egyes növényeket is más-más szimbolikus jelentéssel ruházták fel. Egyesek a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői lettek, mások az egészséget, a békét és a szerelemet szimbolizálják. Bár garantálni semmit nem tudok, mutatok pár mágikus erejű növényt. Ha a hőn áhított szerencsét nem is hozzák meg, légtisztító és párásító hatásukkal hozzájárulnak egészségünkhöz, jó hangulatunkhoz. Itt vannak a szerencsehozó növények!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük