Virágos december videó

Máris itt az év utolsó hónapja, így eljött a virágos december videó ideje is. A kertben, erkélyeken ilyenkor már kevés virágzó növényt találunk, így végre előtérbe kerülhetnek a szobanövények.

fekete hunyor fehér virágai

A december hónapunk neve a latin decem (‘tíz’) szóból származik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez.

December az ünnepvárás, a karácsonyi előtti várakozás és felkészülés időszaka. Az adventhez hozzátartozik a hajlani mise, a rorate. A karácsony előtti négy adventi vasárnapon gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún.

December több napjához is kötődik babona. A december 13-i, azaz Luca napi babonák, szokások, hiedelmek, jóslások, tiltások száma szinte számba vehetetlen, nincs még egy jeles nap, amihez ennyi hagyomány kapcsolódna.

Őseink a Luca napot tartották ez egyik legnagyobb jövendölő napnak. A következő év termésére vonatkozó előrejelzés mellett a Luca-napi szerelmi jóslások voltak a legnépszerűbbek. Az eladósorban lévő lányok több módot is találtak arra, hogy előrelássák jövőjüket, leendő párjuk nevét.

Az András-naptól kiskarácsonyig (január 1) tartó időszak hagyományai, babonái már egy külön bejegyzést megérdemeltek nálam.

Zelk Zoltán: December

Cammogva lép, szelet köhög

s reszketve rázza vén fejét,

amelyről hulló hajaként repül,

száll a hó szerteszét.

Olykor megáll és nézi

a rőzsegyűjtő szegényeket

s ő őrzi csillaggal ama

jászolban alvó kisdedet….

Zörgőkarú fák sorfala

köszönti őt, amerre jár

s háta mögött jégfogait

csattogtatja már Január!

Virágos december videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük