Nagypéntek: a gyász és az elmélkedés napja

Nagypéntek, a keresztény világban az év egyik legfontosabb és legmeghatározóbb ünnepe. A húsvét előtti pénteken az emberek Jézus Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékeznek, ami a keresztény hit alapja. Ez az ünnep azonban nem csupán a megemlékezésről szól, hanem a reflektálásról, a megbocsátásról és az összetartozásról is. Nagypéntek napja emlékeztet bennünket arra, hogy az emberi szenvedés és áldozatok mögött ott van az isteni szeretet és megbocsátás lehetősége.

három kereszt

Nagypéntek, Jézus Krisztus szenvedésének és kerszthalálának emléknapja

A keresztény liturgiában nagypéntek a húsvéti szent három nap második napja.

A Nagypéntek jelentősége:

 • Jézus Krisztus kereszthalála: a keresztények megemlékeznek Jézus Krisztus Golgotán trötént kereszthaláláról. Ez az esemény az alapja a keresztény hitnek, hiszen Jézus áldozata az emberiséget a bűn és a halál hatalmából szabadította meg.
 • Megbocsátás és megváltás: Jézus Krisztus áldozata a megbocsátás és a megváltás jelképe a keresztények számára. Nagypéntek ünnepe lehetőséget ad arra, hogy az emberek elgondolkodjanak saját bűneikről, és elfogadják Isten kegyelmét és megbocsátását.
 • Összetartozás és közösség: Nagypéntek az egyházakban és keresztény közösségekben erősíti az összetartozást és a közösségi érzést. Az emberek együtt gyűlnek össze imádkozni, megemlékezni és megosztani egymással a hitüket.

A zsidó hagyományokban a Niszán hónapnak a középső időszaka, a pészah, azaz a zsidó húsvét. Mivel ez egyszerre az Egyiptomból történő megmenekülés, a tavasz és a kovásztalan kenyér, azaz a pászka ünnepe is, sokan zarándékoltak Jeruzsálembe. Jézus is ezért ment oda virágvasárnap az Aranykapun keresztül. Innen kezdődtek a nagy hét jól ismert eseményei.

Nagypéntek szokásai és hagyományai

 • Szertartások és istentiszteletek: Az egyházakban szertartásokat és istentiszteleteket tartanak Nagypénteken, amelyeken az emberek imádkoznak, énekelnek és hallgatják az igehirdetést. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak az elmélyült megfontolásra és a spirituális újrateremtődésre.
 • Keresztút járás: Sok helyen szokásos a „keresztút járása”, ami egy imádságos gyakorlat, amely során Jézus Krisztus keresztútját követik a megemlékezés és a lelki elmélyülés céljából.
 • Harangok csöndben maradnak: A nagycsütörtöki esti szentmisén megszólal az orgona, a csengők és a harangok, majd elhallgatnak és egészen a nagyszombatig a szertartásokig csendben maradnak. Erre szokták mondani, hogy „a harangok Rómába mentek”. 
 • Közösségi szolgálatok: Nagypénteken sok keresztény közösségben közösségi szolgálatokat végeznek, például ételosztást vagy segítő tevékenységeket az elesetteknek és rászorulóknak.
 • Böjt és megváltó gyakorlatok: A nagypéntek a legszigorúbb böjti nap a katolikus egyházban. Ezen a napon a hívők tartózkodnak a húsételektől, és naponta csak egyszer szabad jóllakniuk.
 • Szent sír látogatása: Sok helyen a templomokban szent sírt állítanak fel, melyet a hívők meglátogathatnak és imádkozhatnak ott.

Nagypéntekhez kapcsolódó babonák

 • A nagypénteken hajnalban kútvízben mosdó lányok szépek és egészségesek lesznek.
 • Aki nagypénteken fürdőzik a folyóban, megújul és megszabadul a betegségektől.
 • A nagypénteken sütött kenyér nem romlik meg.
 • A nagypénteken varró asszony Jézus sebeit varrja.

A nagypéntek a húsvéti ünnepkör egyik legfontosabb napja, mely lehetőséget ad a keresztényeknek arra, hogy Jézus szenvedésére és áldozatára emlékezzenek, bűnbánatot tartsanak és megtérjenek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük