Beköszöntött a Disznó éve Kínában – 2019

2019. február 5-én ünneplik Kínában a holdújévet, amivel a disznó évébe léptünk át, a kutya évéből. A disznó a tizenkettedik, az utolsó a kínai állatövi jegyek sorában. 

disznó éve 2019 Kínában

Disznó éve 2019

A kínai újév vagy holdújév a kínaiak számára (kb. a föld negyede) év legnagyobb ünnepe. Szerte a világon megtartják, ahol kínai közösség él. Ilyenkor lépünk az új kínai állatövi jegybe, 2019-ben a Disznó éve köszöntött ránk.  

Egy régi legenda szerint Buddha magához hívta az összes állatot. Csupán tizenkét állat jelent meg, ezek hűségük jutalmául érkezési sorrendjükben kapták meg az éveket. A legfürgébb a Patkány majd, sorra követték a többiek: Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó.

A kínai horoszkóp úgy tartja, hogy az emberek tulajdonságait a születése évük jegye határozza meg.

Az ünnepre készülődve a házat megtisztítják az elmúlt év ártalmas hatásaitól. Gyakran meszelnek, sőt még az ajtókat is lefestik. 

A kínai újév időpontja változó, de mindig január 21. és február 21. közé esik. A holdújév egyben tavaszünnep is. Az ünnep idején mindent feldíszítenek piros lampionokkal, zászlókkal, mert a piros a bőség, a szerencse, a gazdag­ság színe.

Sokat főznek, hogy bőven maradjon másnapra is, hogy biztosítsák az egész évi bőséget.

A családok összegyűlnek és megajándékozzák egymást. A  gyerekek és a nőtlen fiatalemberek papírpénzzel jól kitömött „piros tasakot” kapnak. Illik ilyenkor új ruhát viselni. Hagyományos játékokat játszanak, beszélgetnek, tévét néznek, így búcsúztatják az óévet és köszöntik az újat.

Ők is úgy tartják, amilyen az első nap, olyan lesz a többi is, azért a betegek felkelnek, nehogy egész évben az ágyat kelljen nyomniuk. Tilos a sírás és a negatív szavak kiejtése, többek közt a babonás 4-es számé is, aminek a kiejtése hasonló a halál szóhoz.

A rossz szellemek elűzésére petárdát gyújtanak, éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük